onsdag 21 oktober 2020

Brott mot äldre ökar kraftigt

Polisen har nyss tagit fem män som bedragit äldre människor genom att utge sig för att vara poliser.  På så sätt ska man ha lurat till sig offrens inloggningsuppgifter till internetbanker och kommit över miljonbelopp.

Samtidigt meddelar Nationellt bedrägericenter att äldre utsätts allt mer för bedrägerier genom social manipulation: någon utger sig för att vara polis, bankman etc. Här ingår romans- investerings- och telefonbedrägerier. 

Under perioden januari t o m september har antalet anmälda bedrägeribrott mot äldre och funktionsnedsatta ökat med nära 30 % jämfört med samma period förra året. 

Under september anmäldes 2 201 bedrägeribrott riktade mot äldre/funktionsnedsatta. Det innebär en kraftig ökning med 23 % jämfört med augusti månad. 


söndag 18 oktober 2020

Program: Försök inte lura mig

I samtalserien Försök inte lura mig samtalar tidigare SVT-profilen Marianne Rundström med brottsoffer som delar med sig av sina erfarenheter av bedrägerier. Medverkar gör också polisen och en psykoterapeut med sina erfarenheter och perspektiv på vad som händer när vi drabbas av dessa brott.

 

Samtalserien produceras av UR Samtiden i samverkan med Polismyndigheten och baseras på det prisbelönta brottsförebyggande mötespaketet Försök inte lura mig.

Produktionen syftar till nå de digitalt svaga och att visa att vi alla kan drabbas samt att minska skammen för den som drabbats.

 

 https://urplay.se/serie/218900-ur-samtiden-forsok-inte-lura-mig

 

 Avsnitten kommer att visas på Kunskapskanalen måndagen den 26 oktober med start kl 14.00 samt söndagen den 1 november med start ca 14.30.

söndag 11 oktober 2020

Stoppa bedrägeribrott mot gamla

Bedrägeribrottsligheten mot äldre människor måste få ett slut. Ett sätt vore att minska möjligheten för kriminella att få tag i kontaktuppgifter. I dag är det lätt som en plätt för dem att skapa listor på alla människor i landet som är till exempel över 90 år och bor ensamma. Sedan ringer man de gamla och lurar dem att öppna sitt bank-id varpå alla deras pengar rinner ned i fickorna på samvetslösa skurkar. 

På vissa hemsidor finns detaljerade uppgifter om ålder, typ av bostad och hur många som bor på adressen. Med foto på boendet. Den sortens detaljerade information bör inte finnas på nätet eftersom det är att göra det enkelt för kriminella. 

I  tidningen Sunt Förnuft  nr 3 säger riksdagsledamoten Barbro Westerholm att liberalerna ska lägga en motion om frågan i höst. Det är välkommet. 

söndag 4 oktober 2020

Skydda dig med hemligt nummer

Undersökningar som gjorts av Brottsförebyggande rådet visar att äldre män oftare än kvinnor faller offer för bluffare och bedragare. 

Min vän K är 90 +. Han bor kvar i sitt hus och klarar sig bra. K berättade att han en dag blev uppringd av en kvinna som kallade sig Maria Kaminski och sa att hon sett hans namn på nätet, på  en lista på över äldre människor som behövde hjälp. Behövde B hjälp med något? 

Ja, han behövde hjälp med lite målningsarbete. Kvinnan körde ut till K och gjorde jobbet. Innan hon åkte, erbjöd hon sig att hjälpa till på nytt om det fanns ett behov. 

Detta krävde en kontroll. Det visade sig inte finnas någon person med det uppgivna namnet i den förort  hon hade sagt sig bo och det finns givetvis ingen lista på nätet över äldre som behöver bistånd. Så vem var kvinnan? Vad hette hon?

Jag har rått K på det bestämdaste att skaffa sig hemligt telefonnummer. Med ett hemligt nummer kan han ringa vem han vill, men bluffare och bedragare kan inte nå honom.