lördag 21 mars 2020

Färre anmälda romansbluffar

Inget inbrott alls i Sigtuna under förra veckan, rapporterar Polisen. Det är välkommet. Kan det vara så att de utländska inbrottsligorna har lämnat landet tillsammans med sitt stöldgods i rädsla för att bli strandsatta här på grund av coronavirus? Eller ger de upp för att många fler svenskar är hemma nu och kan bevaka sin egendom?

Bedragarna som arbetar på nätet låter sig däremot inte störas av virus. De sitter tryggt isolerade från andra människor men når miljoner offer över hela världen med sina falska meddelanden.

Antalet anmälda romansbedrägerier minskade under februari över hela landet, från 66 anmälda fall i januari till 42 anmälda fall i februari. De flesta romansbedrägerier orkestreras från utlandet. Av samtliga bedrägerier har 37 % internationell anknytning medan för romansbedrägerierna är siffran nu hela 74 %, uppger Polisen.

Som ofta är det äldre kvinnor och män som blir svårt utsatta. Medan 12 % av samtliga bedrägeribrott drabbar äldre och funktionsnedsatta är det 29 % av alla romansbluffar som drabbar dessa grupper.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar