söndag 25 juli 2021

Två domslut

Varje dag just nu kan vi se fotboll i teve. Fotboll kan ha långtgående konsekvenser. Den amerikanske psykologen Daniel Kahneman, 87 år,  är intervjuad  i SvD i dag – om jag har någon idol bland psykologer så är det Kahneman – och han säger att domslut mycket beror på slumpmässiga faktorer. En forskare som granskat 1,5 miljoner domslut fann att straffen tenderade att bli hårdare om de utdömdes dagen efter att det lokala fotbollslaget förlorat en match. 

Han säger också så här: 

- Domare i olika domstolar har olika smak. Det innebär inte bara att straffen är olika stränga. De har olika smak när det gäller brott. Ser vissa som mer allvarliga än andra. De har också olika smak när det gäller misstänkta. Vissa är mer vänligt inställda till förstagångsförbrytare, andra till de med en svår barndom. 

Nyss dömde hovrätten fyra ledande personer i företaget Allra till mellan 4 till 6 års fängelse. Det var Alexander Ernstberger, David Persson, Olle Marcusson och Johan Bergsgård. De ska också betala ett skadestånd på 170 miljoner till Pensionsmyndigheten.

Vid rättegången 2019 i tingsrätten friades samtliga fyra åtalade. Åklagaren Thomas Hertz har kallat hanteringen av Allra-målet i tingsrätten för en farsartad cirkus. 

Det är skrämmande att jurister med samma svenska utbildning kan döma så diametralt olika. Det kanske beror på att de har olika smak. Tingsrätten verkar ha ömmat för unga finanskillar med dyra vanor som tar för sig av pensionsspararnas pengar. 

 

 

torsdag 15 juli 2021

Nytt yrke: hackerförhandlare

Svenska företag måste ha ett högre säkerhetstänkande. Måste ha en beredskap om vad som omedelbart behöver göras ifall man blir hackad. I dag verkar man varje gång bli tagen på sängen. Nyss var t ex alla Coop-butiker tvunga att hålla stängt i flera dagar på grund av en ransomware-attack mot en av företagets leverantörer: en sådan händelse borde ha gått att förutse. I går stod det i SvD att banken Länsförsäkringars app låg nere i flera timmar. Banken gick ut med att felet inte berodde på "en extern attack" men vad skulle det annars ha kunnat vara? Ransomware betyder att hackaren låser allt du har på din dator. Har du en backup på allting, gör det inget. Om inte, vill cybergangstern ha en större summa. I New Yorker (7 juni 2021) läser jag att det uppstått ett nytt yrke: hackerförhandlare. Hen förhandlar med de kriminella bakom en ransomwareattack om den summa som krävs. De kriminella ligorna bakom attackerna har ofta sin hemvist i Ryssland och f d sovjetstater, skriver tidningen.

söndag 4 juli 2021

Kriminella bakom telefonbluffarna svåra att få fast

Radioprogrammet "I lagens namn" (P1, SR) sände nyss ett upplysande avsnitt om telefonbedragare. Lyssnarna fick veta att telefonbedrägerierna tog rejäl fart år 2017. Förra året polisanmäldes 213 000 bedrägerier och en betydande del av dem var just telefonbedrägerier som ofta är riktade mot gamla människor. I programmet intervjuades Maj-Britt, en äldre kvinna som förlorade 197 000 kr en kväll när hon oturligt nog svarade i sin mobil fast det var ett okänt nummer. Polisen vet att hennes pengar skickades till 16 s k målvakter. Polisen vet vilka dessa 16 människor är och de kommer att kallas till Stockholms tingsrätt i höst. Det är svårare att få fast huvudmännen i de kriminella ligor som ligger bakom telefonbedrägerierna. Två viktiga råd: 1) Svara aldrig när det ringer från ett okänt nummer. 2) Skaffa hemligt telefonnummer – till dig själv och till mormor – så hittar bedragarna er inte.