söndag 29 augusti 2021

Bästa rådet: byt till hemligt nummer!

I torsdags hade Dagens Nyheter ett stort uppslag med rubriken: Lär dig bedragarnas knep – så lätt blåser de dig på pengar.  Så bra att DN, som läses av så många, informerar om hur den enskilde kan skydda sig från att bli avlurad pengar. Men ett viktigt råd fanns inte med: skaffa hemligt telefonnummer. 

Polisen har hittills inte gått ut med det här tipset till allmänheten. Jag skrev till Polisens Bedrägericenter i förra veckan och frågade varför. Svaret jag fick var att eftersom byte till hemligt nummer kostar pengar så ger man inte det rådet. Jag skrev tillbaka och meddelade Polisen att hos Telia och Tele2 är hemligt numer en kostnadsfri tilläggstjänst. Bara att ta kontakt med sitt telefonföretag och tala om att man önskar byta till hemligt numer, mobil eller fast telefon; det går på ett kick. Skulle man sedan vilja ha ett öppet telefonnummer igen, måste man ansöka om det skriftligt. 

Hoppas nu att polisen börjar tipsa alla människor om den här värdefulla gratistjänsten. Killen på Tele2 som jag talade med hade själv skaffat hemligt nummer efter att ha blivit astrött på alla telefonbedragare som ringde hela tiden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar