torsdag 30 maj 2019

Så hotar hackarna din mobil

I Svenska Dagbladet i dag lär jag mig några nya trista ord. Det är imsi catcher, en kapningsapparat stor som en mikrovågsugn som kan vara gömd i en bil eller en stor väska. Apparaten lurar alla mobiler som finns i närheten att koppla upp sig mot den istället för mot de säkra basstationerna. Först efter det att informationen från din mobil har tankats ned i kapningsapparaten går den vidare till den riktiga basstationen. Du märker troligen aldrig att du blivit avlyssnad.

Trafiken på internet är programmerad att ta rakaste vägen till din dator men hackare kan lura den att ta vägen förbi deras dator så att de får möjlighet att avlyssna allt.Via så kallade falska BGP-annonseringar kan hackaren styra trafiken dit hen vill och göra man-in-the-middle-attacker som betyder att datatrafiken leds till en dold dator som fångar upp kommunikationen innan den går vidare till dig. Det här hotet gäller såväl fast som mobilt internet.

BSS är förkortningen för affärsstödsystem som lagrar loggar om mobilsamtal och sms: vem som ringt till vem och var en person befann sig när hen ringde eller skickade sms och kanske även själva meddelandet. Data kan stjälas genom att någon hackar sig in i operatörens affärsstödssystem. Sedan finns det vissa företag som har tillgång till systemet för att utföra tekniskt underhåll, t ex Huawei och Ericsson. Kinesiska säkerhetsmyndigheter misstänks nu för att samarbeta med Huaweis supportpersonal och därmed skaffa sig möjlighet att stjäla information. Huawei förnekar att ett sådant samarbete äger rum.

Hur ska vi skydda oss från alla säkerhetshot?
1) Det enda raka är att använda mobilen så lite som möjligt. Skicka aldrig, aldrig kontokortsuppgifter via mejl eller sms.

2) Samtal alltid är krypterade i mobilnäten men sms och mejl är inte det. Signal heter en säker app som kan användas för att kryptera sms och mejl.

3) Kontantkortstelefon (som du köpt med kontanter och inte med kontokort) är det säkraste om du vill förhindra att någon ska veta vem du mejlar eller sms:ar.

4) Stäng av GPS-funktionen på mobilen så blir det svårare för hackaren att kontrollera var du befinner dig.







fredag 24 maj 2019

Fusk med reseavdrag

För att kunna göra avdrag för resor till jobbet med bilen måste man kunna visa att tidsvinsten blir två timmar om dagen. En färsk rapport från Skatteverket berättar att många ansöker om reseersättning utan att vid en kontroll kunna visa att de tjänar ett par timmar per dag på att ta bilen. Oriktiga avdrag för bilresor utgör det största skattefelet och uppgår till oerhörda 1,8 miljarder kronor per år, enligt Skatteverket.

Massor av vägar i norra delen av landet är dåligt underhållna och farliga att åka på nu efter tjällossningen. 1,8 miljarder kronor skulle räcka långt till att förbättra dessa vägar i norr.

Investeringsbedrägerierna fortsätter att öka

Investeringsbedrägeri definieras så här: Gärningspersonen vilseleder en person att investera i något (t ex finansiella instrument eller företag) som inte existerar, inte har något värde, har lägre värde än utlovat eller är väldigt svårt att värdera, i syfte att ge ekonomisk vinning till gärningspersonen.

Polisens nationella bedrägericenter meddelar att investeringsbedrägerier har ökat något under 2019. Under årets första fyra månader anmäldes totalt 295 investeringsbedrägerier.

Äldre drabbas hårdast. Medelåldern för de som drabbas av investeringsbedrägerier är 60 år. Och 44 % av de drabbade finns i åldersspannet 67-77 år. Den ekonomiska förlusten är i genomsnitt 536 000 kr men varierar mellan 2 500 kr och 12 miljoner kr per ärende.

Hela 78 % av investeringsbedrägerierna har internationell anknytning. De drabbade kontaktas via  sociala medier, telefon, webbsida, kontaktnät och e-post. Flera drabbade har investerat via företag som förekommer på Finansinspektionens varningslista. En snabb kontroll av den listan hade skyddat
dessa personer.

Hur skyddar man sig mot investeringsbedrägerier?

Utgå från att en försäljare som ringer upp dig på telefon och försöker locka dig till en investering är en bedragare. En seriös finansiell rådgivare arbetar inte på det viset.

Bedragaren som ringer upp har bråttom och försöker pressa sitt offer till ett snabbt beslut. Hen har inget intresse av att personen ska hinna kontrollera om företaget ifråga har de tillstånd som behövs för att bedriva finansiell rådgivning, marknadsföra finansiella produkter och äga och förvalta värdepapper. Kontrollera alltid Finansinspektionens varningslista innan du investerar dina pengar hos någon.

Tillåt ingen att styra din dator med fjärrstyrningsprogram. Ett sådant program gör det nämligen möjligt för en utomstående att genomföra olika transaktioner, skicka e-post med mera på din dator.

Så här kan lockropen låta: "Investera dina pengar hos oss och få hög avkastning". Men om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, är det inte heller sant. 

Använd aldrig någonsin ditt bank-id eller din bankdosa på uppmaning av någon annan.

lördag 18 maj 2019

Romansbedrägeri på Facebook

Facebook är inte roten till allt ont, men mycket som är av ondo händer där. Jag har träffat en  kvinna – vi kan kalla henne Karin –  som fick en vänförfrågan på Facebook från någon som påstod sig vara amerikansk arméofficer på uppdrag utomlands men ville sluta med det livet. Karin, som fick se foto av en snygg, proper person, inledde en mejlkonversation med mannen som hon fann vara bildad och spännande och romantiskt lagd. Mycket snart var Karin förälskad och började drömma om en framtid med mannen. Han gav också intryck av att vara oerhört förtjust i Karin och uttryckte att han ville flytta till Sverige.

Snart började det komma krav. Det hände sak efter sak som krävde att Karin skickade pengar. Till slut hade mannen ändå köpt flygbiljett till Arlanda och sände henne en kopia av biljetten.

En amerikansk arméofficer har troligen en bra lön. Ändå behövde han stora bidrag till det ena och det andra. En sansad person skulle ha tänkt efter om det var rimligt. Men Karin var inte sansad, inte vid den här tiden. Hon var blint förälskad och trodde på alla förklaringar som mannen kom med. Vänner och bekanta som hon berättat lite för hade allihop varnat henne och talat om romansbedragare, men förgäves.

Karin hade hunnit skickat förfärligt mycket pengar innan sanningen gick upp för henne. När mannen skrev att han blivit utsatt för en bilolycka på väg till flygplatsen föll fjällen från hennes ögon: hon hade blivit bluffad.

Mannen på bilden som lockade in Karin finns verkligen. Ligan bakom bedrägeriupplägget hade stulit hans identitet och i två år, utan mannens vetande, kommunicerat med Karin under hans täckmantel. Vad har ligan använt mina pengar till? Frågade Karin. Lyxbilar och vistelser på lyxhotell, föreslog jag. Eller kanske till vapen, sa Karin. Hon känner sig kränkt och utnyttjad. Ingen annan än jag har fått höra hela hennes historia eftersom hon skäms oerhört för att ha låtit sig bli lurad.

Slutsats:
Om en man tar kontakt med dig på Facebook, utgå från att det är en romansbedragare tills motsatsen har bevisats. Om han ber dig skicka pengar, så kan du vara helt säker: mannen är kriminell. Bryt kontakten direkt.

I boken "Bara bluff, din överlevnadsguide i en värld där bedragarna blir fler och fler" skriver jag mer om romansbedrägerier och hur man förebygger att bli lurad.








lördag 11 maj 2019

Kraftig ökning av bidragsbrott


En teckning som en läsare skickat in till Dagens Nyheter (7 maj) visar en man som säger det här:
En hög politiker tar ut dubbla löner, en annan tredubbla bidrag för hyreskostnader och en exminister som sextrakasserar kvinnliga kollegor. Vete fan om man inte snart börjar tröttna på sin egen hederlighet.

Det är just det. När höga politiker fuskar och skor sig och låter moralen flyga kan andra människor börja tänka att det verkar vara lätt och lönsamt att utnyttja bidragssystemet.

De anmälda bidragsbrotten har stigit från 9 400 år 2009 till 15 124 år 2018. Det motsvarar en ökning med drygt 60 procent. Skrämmande.

onsdag 8 maj 2019

Bedrägliga politiker

Moderaten och riksdagsledamoten Erik Bengtzboe ville vara smart: skrev sig hos mamma i Nyköping samtidigt som han bodde med fru och barn i Stockholm. Allt i avsikt att hämta ut bidragspengar och traktamenten. Efter att plockat ut 168 000 sköna bidragskronor blev Bengtzboe avslöjad av Aftonbladet. Nu har han blivit pressad att lämna sina politiska förtroendeuppdrag.

Fler politiker borde packa ihop och lämna sitt förtroendeuppdrag för tyvärr är bengtzboendet rätt så utbrett. Media har visat att även Andreas Carlson (KD), Elisabeth Svantesson (M), Pål Jonson (M) Robert Hannah (L) och Eskil Erlandsson (C) är, eller har varit, skrivna hos mamma och pappa ute på landet samtidigt som de lever med sina familjer i stockholmstrakten.

Är det någon som tror att dessa politiker skulle ha kommit på tanken att skriva sig på ett annat ställe än där de bor, med sin familj, om det inte fanns pengar att tjäna på ett bedrägligt upplägg?




tisdag 7 maj 2019

Nya beloppsgränser

Telefonbedragare som förmått sina offer att logga in på sin bankdosa har på några röda sekunder  swishat stora pengar till olika målvakter (ofta unga människor som fått pengar för att de ställt upp med sitt kontonummer utan att tänka på att det är olagligt).

Nu har Nordea infört en ny beloppsgräns för swishbetalningar: max 5 000 kr per betalning och max 10 000 kr per vecka. Det är ett steg i rätt riktning. Ett stopp för att människor ska drabbas svårt och förlora alla sina pengar till bedragare. Hoppas att alla banker inför samma begränsningar.

Bankkunden kan tillfälligt höja beloppsgränsen till 50 000 kr. Det kräver att du loggar in på internetbanken och signerar höjningen. 

måndag 6 maj 2019

82 nya övervakningskameror på Gekås

Gekås i Ullared kommer att sätta upp 82 övervakningskameror, en vid varje kassa. Personalen protesterar men det hjälper inte.

Kamerorna är en säkerhetsåtgärd som befunnits nödvändig. Anställda vid varuhusjätten ska ha låtit ligamedlemmar passera förbi kassorna med varor för tiotusentals kronor utan att ta betalt. Ett rejält svinn som man hoppas kunna stoppa med kamerorna. 

Globe Economic Crime and Fraud Report är en internationell studie som görs vartannat år. Enligt rapporten från 2018 är brott mot företag ofta ett insiderjobb. Under 2016 svarade insiders för 46 % av brotten. År 2018 hade den siffran stigit till 52 %.