fredag 24 maj 2019

Investeringsbedrägerierna fortsätter att öka

Investeringsbedrägeri definieras så här: Gärningspersonen vilseleder en person att investera i något (t ex finansiella instrument eller företag) som inte existerar, inte har något värde, har lägre värde än utlovat eller är väldigt svårt att värdera, i syfte att ge ekonomisk vinning till gärningspersonen.

Polisens nationella bedrägericenter meddelar att investeringsbedrägerier har ökat något under 2019. Under årets första fyra månader anmäldes totalt 295 investeringsbedrägerier.

Äldre drabbas hårdast. Medelåldern för de som drabbas av investeringsbedrägerier är 60 år. Och 44 % av de drabbade finns i åldersspannet 67-77 år. Den ekonomiska förlusten är i genomsnitt 536 000 kr men varierar mellan 2 500 kr och 12 miljoner kr per ärende.

Hela 78 % av investeringsbedrägerierna har internationell anknytning. De drabbade kontaktas via  sociala medier, telefon, webbsida, kontaktnät och e-post. Flera drabbade har investerat via företag som förekommer på Finansinspektionens varningslista. En snabb kontroll av den listan hade skyddat
dessa personer.

Hur skyddar man sig mot investeringsbedrägerier?

Utgå från att en försäljare som ringer upp dig på telefon och försöker locka dig till en investering är en bedragare. En seriös finansiell rådgivare arbetar inte på det viset.

Bedragaren som ringer upp har bråttom och försöker pressa sitt offer till ett snabbt beslut. Hen har inget intresse av att personen ska hinna kontrollera om företaget ifråga har de tillstånd som behövs för att bedriva finansiell rådgivning, marknadsföra finansiella produkter och äga och förvalta värdepapper. Kontrollera alltid Finansinspektionens varningslista innan du investerar dina pengar hos någon.

Tillåt ingen att styra din dator med fjärrstyrningsprogram. Ett sådant program gör det nämligen möjligt för en utomstående att genomföra olika transaktioner, skicka e-post med mera på din dator.

Så här kan lockropen låta: "Investera dina pengar hos oss och få hög avkastning". Men om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, är det inte heller sant. 

Använd aldrig någonsin ditt bank-id eller din bankdosa på uppmaning av någon annan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar