söndag 27 oktober 2019

När bedragaren är en bankman

Antalet polisanmälda investeringsbedrägerier som ökade kraftigt under våren – från 63 i januari till  som mest 228 i augusti – minskade till 179 i september.

Investeringsbedrägeri definieras så här: Gärningspersonen vilseleder en person att investera i något (t ex finansiella instrument eller företag) som inte existerar, inte har något värde, har lägre värde än utlovat eller är väldigt svårt att värdera, i syfte att ge ekonomisk vinning till gärningspersonen.

Det är oftast män som drabbas (i förra månaden var 89 % av de målsägande män), framförallt äldre män. Hela 34 % av investeringsbedrägerierna drabbar äldre eller funktionsnedsatta.

Det handlar ofta om stora pengar som bedragarna kammar in, flera hundratusen eller miljoner. Ofta går dessa pengar utomlands; hela 75 % av investeringsbedrägerierna har internationell anknytning (för alla bedrägeribrott sammantagna är siffran 43 %).

I går tittade jag på ett program i svtplay som jag hade blivit tipsad om: Bankmannens löften, ett program från 2 oktober gjort av redaktionen för Uppdrag granskning, SVT. Det är omöjligt att inte bli upprörd av det programmet. I 20 år har en före detta anställd på Handelsbanken i Umeå vilselett människor och fått dem att satsa sina pengar i en viss affär med löfte om att tjäna stora vinster. Bara det att den påstådda affären hela tiden krävde mer pengar från investerarna för att gå i lås. Detta har pågått i 20 år utan att någon vinst till de drabbade har betalats ut.

Hur kunde mannen få människor att satsa alla sina pengar i ett affärsupplägg som de inte visste något om? Ja, han sågs som en betrodd bankman som hade hjälpt umeborna med deras bankärenden i många år. Inte kunde människor tro att han var en skurk. De litade på hans ord.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar