lördag 29 februari 2020

Eld och Ventilation lurar gamla människor

 I går kväll ringde Eld och ventilation,  ett företag som inte tar hänsyn till att telefonen är nixad. Den storyline som säljaren drog var densamma som alla gånger tidigare: "i nästa vecka är vi i dina kvarter för att rengöra imkanaler. Ska vi komma till dig också?"
Jag svarade som alla gånger tidigare: Nej tack.  

Rengöring av imkanalen är en tjänst som inte behövs. Sotarna säger att i dag, när vi har effektiva köksfläktar, blir imkanalen inte nedsmutsad och är ingen brandfara (som Eld och ventilation påstår). 

Jag söker kommentarer till företaget på dess hemsidaoch hittar 7 kommentarer varav 5 dömer  Eld och Ventilation som bedragare. Här är ett exempel:  
"Ett företag som lurar äldre med tjänster som inte behövs, de tar mycket betalt för meningslösa insatser.  Skulle likna det vid stöld från äldre som luras att tro att tjänsten behövs, överväger att polisanmäla företaget."
Ska tilläggas att det telefonnummer, som säljaren ringde från, inte får någon träff på Eniro.

söndag 23 februari 2020

Romansbedragaren slår till

Varje dag anmäler i genomsnitt två personer till polisen att de har blivit utsatta för ett romansbedrägeri, meddelar Nationellt bedrägericenter. Förmodligen finns det också ett stort mörkertal: människor skäms för att de skickat pengar till en skojare mot löfte om kärlek och drar sig för att anmäla.

De vanligaste profilerna för manliga romansbedragare just nu är: 
1. Amerikansk militär stationerad i Afghanistan
2. Barnläkare som arbetar med flyktingar i Syrien
3. Ingenjör som arbetar på en oljerigg i Atlanten.

De vnligaste profilerna för kvinnliga romansbedragare är:
!. Rysk servitris (som kan vara läkarstuderande på deltid)
2. Kvinnlig militär  stationerad i Afghanistan

Forskare vid Cyber Security Center vid University of Warwick har studerat romansbedragare. Via IP-adresser kunde de verifiera bedrägeriernas ursprung och destinationer. Tre länder stod för  högst andel av de identifierade IP-adresserna: Nigeria (30 %), Ghana (13,4 %) och Malaysia (11 %).

I 63 % av alla falska profiler utgav sig bedragaren vara från USA. De vanligaste måltavlorna för bedragarna var också amerikanska medborgare. Det hindrar inte att svenska medborgare, särskilt äldre svenskar, varje dag får vänförfrågningar från romansbedragare.

I dag hittar många sin kärlek på nätet. Men det gäller att se upp. Skicka aldrig, aldrig, aldrig några pengar. Om den nya vännen vill komma och hälsa på, svara att du kommer till honom istället. Det är det sista han vill. Romansbedragaren är inte militär, läkare eller ingenjör. "Han" är en liga som suger pengar från intet ont anande offer.


onsdag 19 februari 2020

Från lyxliv till liv i cell

Hon levde flott i Sydafrika. Men det var de danska skattebetalarna som stod för kalaset. Britta Nielsen dömdes i tisdags till sex och halvt års fängelse för att ha stulit många miljoner från den danska socialstyrelsen. Hennes brott har av åklagare (som yrkade på minst åtta år i fängelse) beskrivits som ett av allvarligaste ekobrotten i Danmarks historia. 

Ljungbybedragaren


Här är två dokumentärer om Ljungbybedragaren som Sveriges Radio har gjort: 


Del: 1

Del: 2

tisdag 18 februari 2020

I huvudet på en gärningsman

TV 3 sände i förra veckan ett program med titeln "I huvudet på en gärningsman". Det handlade om Ljungbybedragaren, en yngre kriminell man som lurade pengar av människor. Jag är själv med i programmet och uttalar mig som psykolog om känslokalla, empatilösa brottslingar av det här slaget. 

Se programmet som ett lärorikt exempel på hur bedragare arbetar!

söndag 16 februari 2020

Bedräglig arkeolog inför rätta

Finns det någon yrkesgrupp som aldrig gör sig skyldig till falsarier? Troligen inte. Jag skulle vilja säga psykologer, men jag är inte säker. Läkare, tandläkare, författare, journalister, sjukgymnaster med flera – i alla fält finns det bluffare.

Läser att en basisk arkeolog nu står inför rätta anklagad för omfattande bedrägerier. Det är hans spektakulära fornfynd, som han menade visar kopplingar mellan det antika Baskien och de tidiga kristna, som i dag påstås vara förfalskningar.

tisdag 11 februari 2020

Nykterhetsrörelsen drabbad av mångmiljonbedrägeri

Många sköna skattemiljoner har under flera år strömmat in i falska studiecirklar hos Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet i Malmö. Man bedömer att över 9 000 olika, aldrig genomförda studiecirklar – med 42 500 påhittade deltagare – har utgjort en skattefinansierad folkbildningssvindel.

Där det finns pengar, där finns det bedragare. Studieförbundens möjlighet att söka skattepengar till sina studiecirklar har missbrukats flera gånger om. Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet har nu stängt av och polisanmält två anställda för bedrägeri.

söndag 9 februari 2020

Jeff Bezos blev hackad

Den som trodde att världens rikaste män är skyddade mot hackare och dataintrång – för att de har all möjlig expertis som varnar dem för bluffare hela tiden – trodde fel. Jeff Bezos, som grundade Amazon, som äger Washington Post och är en av världens rikaste mångmiljardärer, har fått sin Iphone hackad. Han ska ha klickat på en video som hade skickats via appen WhatsApp.

Den som känner tekniken, kan enkelt hacka någons telefon, din eller min. I USA, läser jag, finns det billiga kurser, som lär ut hur man gör.  Samvetslösa människor lär sig hacka och gör det sedan kväll efter kväll efter jobbet, som ett sätt att skaffa sig extrapengar.

Det som hände Jeff Bezos kan hända oss. Minns det här:

Ha så få appar som möjligt på din mobil.

Tänk dig noga för innan du klickar på något. Om du tvekar, avstå.

Berätta inte allt om dig själv på sociala  media. Ju fylligare porträtt av dig själv och din vardag som du lägger ut, desto lättare för kriminella att hacka, bluffa och bedra dig.

På resa: ladda aldrig din mobil i hotellets laddstation. Risken är annars att du ovetandes lämnar ut allt innehåll på din mobil. 

Använd aldrig hotellets wifi-nätverk. Det finns en stor risk att du blir hackad annars.

Om du inte ser upp, kanske du loggar in på ett bluffnätverk som har nära nog, men bara nära nog,  samma namn som hotellet. Ett enda klick och bedragarna suger upp all information som finns i din mobil.

Mejl till och från advokater och revisorer vill kriminella gärna hacka, eftersom de ger mycket information om klienter. Bättre att skicka pappersbrev med uppgifter om din ekonomi än att mejla till dessa utsatta yrkesgrupper.

En bok som lär dig allt om hur du skyddar dig från bedragare