söndag 9 februari 2020

Jeff Bezos blev hackad

Den som trodde att världens rikaste män är skyddade mot hackare och dataintrång – för att de har all möjlig expertis som varnar dem för bluffare hela tiden – trodde fel. Jeff Bezos, som grundade Amazon, som äger Washington Post och är en av världens rikaste mångmiljardärer, har fått sin Iphone hackad. Han ska ha klickat på en video som hade skickats via appen WhatsApp.

Den som känner tekniken, kan enkelt hacka någons telefon, din eller min. I USA, läser jag, finns det billiga kurser, som lär ut hur man gör.  Samvetslösa människor lär sig hacka och gör det sedan kväll efter kväll efter jobbet, som ett sätt att skaffa sig extrapengar.

Det som hände Jeff Bezos kan hända oss. Minns det här:

Ha så få appar som möjligt på din mobil.

Tänk dig noga för innan du klickar på något. Om du tvekar, avstå.

Berätta inte allt om dig själv på sociala  media. Ju fylligare porträtt av dig själv och din vardag som du lägger ut, desto lättare för kriminella att hacka, bluffa och bedra dig.

På resa: ladda aldrig din mobil i hotellets laddstation. Risken är annars att du ovetandes lämnar ut allt innehåll på din mobil. 

Använd aldrig hotellets wifi-nätverk. Det finns en stor risk att du blir hackad annars.

Om du inte ser upp, kanske du loggar in på ett bluffnätverk som har nära nog, men bara nära nog,  samma namn som hotellet. Ett enda klick och bedragarna suger upp all information som finns i din mobil.

Mejl till och från advokater och revisorer vill kriminella gärna hacka, eftersom de ger mycket information om klienter. Bättre att skicka pappersbrev med uppgifter om din ekonomi än att mejla till dessa utsatta yrkesgrupper.

En bok som lär dig allt om hur du skyddar dig från bedragare






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar