söndag 23 februari 2020

Romansbedragaren slår till

Varje dag anmäler i genomsnitt två personer till polisen att de har blivit utsatta för ett romansbedrägeri, meddelar Nationellt bedrägericenter. Förmodligen finns det också ett stort mörkertal: människor skäms för att de skickat pengar till en skojare mot löfte om kärlek och drar sig för att anmäla.

De vanligaste profilerna för manliga romansbedragare just nu är: 
1. Amerikansk militär stationerad i Afghanistan
2. Barnläkare som arbetar med flyktingar i Syrien
3. Ingenjör som arbetar på en oljerigg i Atlanten.

De vnligaste profilerna för kvinnliga romansbedragare är:
!. Rysk servitris (som kan vara läkarstuderande på deltid)
2. Kvinnlig militär  stationerad i Afghanistan

Forskare vid Cyber Security Center vid University of Warwick har studerat romansbedragare. Via IP-adresser kunde de verifiera bedrägeriernas ursprung och destinationer. Tre länder stod för  högst andel av de identifierade IP-adresserna: Nigeria (30 %), Ghana (13,4 %) och Malaysia (11 %).

I 63 % av alla falska profiler utgav sig bedragaren vara från USA. De vanligaste måltavlorna för bedragarna var också amerikanska medborgare. Det hindrar inte att svenska medborgare, särskilt äldre svenskar, varje dag får vänförfrågningar från romansbedragare.

I dag hittar många sin kärlek på nätet. Men det gäller att se upp. Skicka aldrig, aldrig, aldrig några pengar. Om den nya vännen vill komma och hälsa på, svara att du kommer till honom istället. Det är det sista han vill. Romansbedragaren är inte militär, läkare eller ingenjör. "Han" är en liga som suger pengar från intet ont anande offer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar