I år kan alla ta del av Bokmässan som är digital. Polisens bedrägeriexpert Jan Olsson samt Ola Nilsson från PRO och jag samtalade om äldres trygghet med Arbenita Aliu från ABF som samtalsledare.
onsdag 23 september 2020
Samtal om äldres trygghet på Bokmässsan
fredag 18 september 2020
Avslöja romansbedragaren så här
SVT har nyss sänt två upplysande program om romansbedrägerier. Vi har fått möta olyckliga offer som blivit av med sina besparingar och dessutom tagit dyra snabblån för att kunna skicka pengar till mannen som de trodde var Den Stora Kärleken. Nu lever offren med vetskapen om att de att blivit grundlurade: bilden på mannen var stulen på nätet, rösten de hörde i telefonen tillhörde en brottsling.
Jag vet inte säkert om någon gav det här viktiga rådet i programmet: om du misstänker att din nya kontakt på nätet kan vara en bedragare, insistera på att snarast ha en konversation ansikte mot ansikte. Du kan du få veta om ansiktet du har sett på bild och rösten du har hört i telefon tillhör samma person.
Är mannen en bluff, kommer han att hitta tusen ursäkter för att ett möte face to face (som skulle avslöja honom) inte går att genomföra.
Polisen meddelar att i augusti månad ökade antalet anmälda romansbedrägerier från 84 till 125 brott. Under 2020 har hittills drygt 600 romansbedrägerier anmälts vilket är 2 % mer jämfört med samma period förra året. Det är högst troligt att långt ifrån alla kvinnor gör en anmälan.
Av anmälda romansbedrägerier har 78 % en internationell anknytning, d v s att bedragaren kontaktar offret från ett land utanför Sverige. Som vi fick veta i teveprogrammen, kan samma romansbedragare ha kontakt med flera kvinnor samtidigt och hösta in stora pengar.
lördag 12 september 2020
Klokt att skaffa: Adresslås och låst brevlåda
På en och samma gata i Storvreta har flera personer råkat ut för id-kapningar, meddelar Uppsala Nya Tidning. Någon eller några har använt de här personernas kortuppgifter och handlat varor på nätet. Det har sedan kommit försändelser till brevlådorna, paket som bedragarna tänkt hämta upp eftersom brevlådorna saknade lås.
Råd 1: skaffa brevlåda med lås om du inte har det.
Råd 2: skaffa adresslås som betyder att din postadress spärras. Då kan ingen annan människa ändra din adress och få varor beställda i ditt namn levererade till den nya adressen. Endast du själv kan därefter göra en adressändring genom att bekräfta den med ditt BankID.
Det är enkelt och gratis att aktivera adresslås: www.adressandring.se/vara-tjanster/adresslaset
fredag 11 september 2020
Lurad på kärlek och miljoner
Vi människor tror att vi har en egen vilja och alltid kan styra våra handlingar efter gott förstånd. Det kan vi inte, vilket visas i teveprogrammet Lurad på kärlek och miljoner som gick på TV1 i går kväll. Programmet visar hur kriminella män tar kontakt med svenska kvinnor, låtsas vara förälskade och under olika förevändningar får kvinnorna att skicka alla pengar de har och därefter ta dyra lån för att kunna skicka ytterligare pengar.
Om någon hade sagt till dessa kvinnor att inte skicka pengar till någon de inte känner hade svaret blivit: men jag känner honom, vi har skrivit till varandra varje dag i ett halvår, jag vet allt om honom. Kvinnorna, som blir ruinerade, kickar mer och mer pengar till bedragaren förvissad om att han är en underbar man som de snart ska få träffa (och då ska de få alla pengar tillbaka).
Vad alla ska veta: den som skickar en vänförfrågan kan vara en bedragare. Ber mannen om pengar är det alltid en bedragare.
Alla bör titta på Lurad på kärlek och miljoner och bli vaccinerad mot romansbedrägari.
tisdag 8 september 2020
Fuskande läkarstudent sparkas
En 26-årig student i Uppsala som tog sig in på läkarprogrammet genom att fuska på högskoleprovet 2017 sparkas nu från utbildningen.
Det är rätt. Mannen, som inte hade kunnat komma in på sina gymnasiebetyg, har via gement fusk tagit en värdefull studieplats från någon bättre meriterad.
Alla som bluffat sig på en universitetsutbildning bör avvisas från sina påbörjade utbildningar. Fusk får inte löna sig.
fredag 4 september 2020
Nya falska mejl
Två gånger nu har jag fått mejl från min vän Christer S som handlar om en faktura som avsändaren hoppas att min nyfikenhet ska få mig att klicka på.
Att skriva in nån annan persons namn som avsändare i Från-fältet lär vara mycket enkelt – det kallas att spoofa – och är populärt bland bedragare. Christer säger att någon verkar ha hackat sig in och snott hans adresslista. Han har anmält det här till polisen som säger att det inte går att komma åt bedragarna.
Väldigt trist för Christer. Trist för oss allihop att vi ständigt måste vara vaksamma. Ett annat bedragarmejl som jag får mest varje dag innehåller en kort rad (om medel för viktnedgång eller annat) och ordet unsubscribe. Jag aktar mig för att trycka på ordet eftersom det skulle kunna leda till att datorn låser sig.
onsdag 2 september 2020
Polisrapport för juli 2020
Under våren sjönk antalet anmälda bedrägerier men i juli vände siffran tyvärr uppåt igen: månaden visade en ökning med 1453 bedrägeribrott, meddelar Polisen. Merparten av brotten utgörs av kortbedrägerier: 7 342 anmälningar. Det betyder en ökning med 15 % jämfört med juni månad. De flesta av dessa kortbedrägerier har gjorts utan tillgång till det fysiska kortet: bedragarna har alltså på något sätt kommit åt de drabbades kortuppgifter.
Råd: när du handlar på nätet, svara Nej om företaget frågar om du vill att man sparar dina kortuppgifter. Blir det företaget hackat av kriminella, kan de lätt plocka upp dina kortuppgifter och använda sig av dem.
Räknat på antal anmälda bedrägeribrott per 100 0000 invånare är Bergslagen den mest brottsdrabbade polisregionen: 213 anmälda brott per 1000 000 invånare. Man kan undra varför. Är människor i den regionen mer godtrogna och lätta att bluffa? Eller är de bättre rustade än andra att ta tjuren vid hornen och polisanmäla vad de utsatts för?
Polisregion Syd (Skåne, Blekinge och en bit av Småland) kommer därnäst med 198 anmälda bedrägeribrott per 100 000 invånare.
Antalet anmälda romansbedrägerier visade en liten ökning under juli månad: från 81 till 84 brott. Nära 40 % av romansbedrägerierna var riktade mot äldre/funktionsnedsatta och 70 % hade internationell anknytning; det vill säga att bedragarna opererade via dator från någonstans i utlandet.