fredag 18 september 2020

Avslöja romansbedragaren så här

SVT har nyss sänt två upplysande program om romansbedrägerier. Vi har fått möta olyckliga offer som blivit av med sina besparingar och dessutom tagit dyra snabblån för att kunna skicka pengar till mannen som de trodde var Den Stora Kärleken. Nu lever offren med vetskapen om att de att blivit grundlurade: bilden på mannen var stulen på nätet, rösten de hörde i telefonen tillhörde en brottsling. 

Jag vet inte säkert om någon gav det här viktiga rådet i programmet: om du misstänker att din nya kontakt på nätet kan vara en bedragare, insistera på att snarast ha en konversation ansikte mot ansikte. Du kan du få veta om ansiktet du har sett på bild och rösten du har hört i telefon tillhör samma person.

Är mannen en bluff, kommer han att hitta tusen ursäkter för att ett möte face to face (som skulle avslöja  honom) inte går att genomföra.

Polisen meddelar att i augusti månad ökade antalet anmälda romansbedrägerier från 84 till 125 brott. Under 2020 har hittills drygt 600 romansbedrägerier anmälts vilket är 2 % mer jämfört med samma period förra året. Det är högst troligt att långt ifrån alla kvinnor gör en anmälan. 

Av anmälda romansbedrägerier har 78 % en internationell  anknytning, d v s att bedragaren kontaktar offret från ett land utanför Sverige. Som vi fick veta i teveprogrammen, kan samma romansbedragare ha kontakt med flera kvinnor samtidigt och hösta in stora pengar. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar