söndag 20 december 2020
Ökat antal bedrägerier
fredag 6 november 2020
Ny form av telefonbedrägeri
Lämna aldrig någonsin ut dina kortuppgifter till en en okänd. Gå aldrig någonsin in på ditt bank-id på uppmaning av någon som ringt upp dig. Vilken historia hen än drar för att få dig att göra så. Ingen annan än en bedragare ber att du ska gå in på din bankdosa eller ditt bank-id
Telefonbedrägerier är en stor inkomstkälla för den organiserade bedrägeribrottsligheten och bedragarna är duktiga på att hitta på nya former för att manipulera människor. Nu varnar polisen för ännu ett nytt knep: bedragare påstår sig representera Brottsofferjouren och försöker få den uppringde att identifiera sig med sitt bank-id.
onsdag 21 oktober 2020
Brott mot äldre ökar kraftigt
Polisen har nyss tagit fem män som bedragit äldre människor genom att utge sig för att vara poliser. På så sätt ska man ha lurat till sig offrens inloggningsuppgifter till internetbanker och kommit över miljonbelopp.
Samtidigt meddelar Nationellt bedrägericenter att äldre utsätts allt mer för bedrägerier genom social manipulation: någon utger sig för att vara polis, bankman etc. Här ingår romans- investerings- och telefonbedrägerier.
Under perioden januari t o m september har antalet anmälda bedrägeribrott mot äldre och funktionsnedsatta ökat med nära 30 % jämfört med samma period förra året.
Under september anmäldes 2 201 bedrägeribrott riktade mot äldre/funktionsnedsatta. Det innebär en kraftig ökning med 23 % jämfört med augusti månad.
söndag 18 oktober 2020
Program: Försök inte lura mig
I samtalserien Försök inte lura mig samtalar tidigare SVT-profilen Marianne Rundström med brottsoffer som delar med sig av sina erfarenheter av bedrägerier. Medverkar gör också polisen och en psykoterapeut med sina erfarenheter och perspektiv på vad som händer när vi drabbas av dessa brott.
Samtalserien produceras av UR Samtiden i samverkan med Polismyndigheten och baseras på det prisbelönta brottsförebyggande mötespaketet Försök inte lura mig.
Produktionen syftar till nå de digitalt svaga och att visa att vi alla kan drabbas samt att minska skammen för den som drabbats.
https://urplay.se/serie/218900-ur-samtiden-forsok-inte-lura-mig
Avsnitten kommer att visas på Kunskapskanalen måndagen den 26 oktober med start kl 14.00 samt söndagen den 1 november med start ca 14.30.
söndag 11 oktober 2020
Stoppa bedrägeribrott mot gamla
Bedrägeribrottsligheten mot äldre människor måste få ett slut. Ett sätt vore att minska möjligheten för kriminella att få tag i kontaktuppgifter. I dag är det lätt som en plätt för dem att skapa listor på alla människor i landet som är till exempel över 90 år och bor ensamma. Sedan ringer man de gamla och lurar dem att öppna sitt bank-id varpå alla deras pengar rinner ned i fickorna på samvetslösa skurkar.
På vissa hemsidor finns detaljerade uppgifter om ålder, typ av bostad och hur många som bor på adressen. Med foto på boendet. Den sortens detaljerade information bör inte finnas på nätet eftersom det är att göra det enkelt för kriminella.
I tidningen Sunt Förnuft nr 3 säger riksdagsledamoten Barbro Westerholm att liberalerna ska lägga en motion om frågan i höst. Det är välkommet.
söndag 4 oktober 2020
Skydda dig med hemligt nummer
Undersökningar som gjorts av Brottsförebyggande rådet visar att äldre män oftare än kvinnor faller offer för bluffare och bedragare.
Min vän K är 90 +. Han bor kvar i sitt hus och klarar sig bra. K berättade att han en dag blev uppringd av en kvinna som kallade sig Maria Kaminski och sa att hon sett hans namn på nätet, på en lista på över äldre människor som behövde hjälp. Behövde B hjälp med något?
Ja, han behövde hjälp med lite målningsarbete. Kvinnan körde ut till K och gjorde jobbet. Innan hon åkte, erbjöd hon sig att hjälpa till på nytt om det fanns ett behov.
Detta krävde en kontroll. Det visade sig inte finnas någon person med det uppgivna namnet i den förort hon hade sagt sig bo och det finns givetvis ingen lista på nätet över äldre som behöver bistånd. Så vem var kvinnan? Vad hette hon?
Jag har rått K på det bestämdaste att skaffa sig hemligt telefonnummer. Med ett hemligt nummer kan han ringa vem han vill, men bluffare och bedragare kan inte nå honom.
onsdag 23 september 2020
Samtal om äldres trygghet på Bokmässsan
I år kan alla ta del av Bokmässan som är digital. Polisens bedrägeriexpert Jan Olsson samt Ola Nilsson från PRO och jag samtalade om äldres trygghet med Arbenita Aliu från ABF som samtalsledare.
fredag 18 september 2020
Avslöja romansbedragaren så här
SVT har nyss sänt två upplysande program om romansbedrägerier. Vi har fått möta olyckliga offer som blivit av med sina besparingar och dessutom tagit dyra snabblån för att kunna skicka pengar till mannen som de trodde var Den Stora Kärleken. Nu lever offren med vetskapen om att de att blivit grundlurade: bilden på mannen var stulen på nätet, rösten de hörde i telefonen tillhörde en brottsling.
Jag vet inte säkert om någon gav det här viktiga rådet i programmet: om du misstänker att din nya kontakt på nätet kan vara en bedragare, insistera på att snarast ha en konversation ansikte mot ansikte. Du kan du få veta om ansiktet du har sett på bild och rösten du har hört i telefon tillhör samma person.
Är mannen en bluff, kommer han att hitta tusen ursäkter för att ett möte face to face (som skulle avslöja honom) inte går att genomföra.
Polisen meddelar att i augusti månad ökade antalet anmälda romansbedrägerier från 84 till 125 brott. Under 2020 har hittills drygt 600 romansbedrägerier anmälts vilket är 2 % mer jämfört med samma period förra året. Det är högst troligt att långt ifrån alla kvinnor gör en anmälan.
Av anmälda romansbedrägerier har 78 % en internationell anknytning, d v s att bedragaren kontaktar offret från ett land utanför Sverige. Som vi fick veta i teveprogrammen, kan samma romansbedragare ha kontakt med flera kvinnor samtidigt och hösta in stora pengar.
lördag 12 september 2020
Klokt att skaffa: Adresslås och låst brevlåda
På en och samma gata i Storvreta har flera personer råkat ut för id-kapningar, meddelar Uppsala Nya Tidning. Någon eller några har använt de här personernas kortuppgifter och handlat varor på nätet. Det har sedan kommit försändelser till brevlådorna, paket som bedragarna tänkt hämta upp eftersom brevlådorna saknade lås.
Råd 1: skaffa brevlåda med lås om du inte har det.
Råd 2: skaffa adresslås som betyder att din postadress spärras. Då kan ingen annan människa ändra din adress och få varor beställda i ditt namn levererade till den nya adressen. Endast du själv kan därefter göra en adressändring genom att bekräfta den med ditt BankID.
Det är enkelt och gratis att aktivera adresslås: www.adressandring.se/vara-tjanster/adresslaset
fredag 11 september 2020
Lurad på kärlek och miljoner
Vi människor tror att vi har en egen vilja och alltid kan styra våra handlingar efter gott förstånd. Det kan vi inte, vilket visas i teveprogrammet Lurad på kärlek och miljoner som gick på TV1 i går kväll. Programmet visar hur kriminella män tar kontakt med svenska kvinnor, låtsas vara förälskade och under olika förevändningar får kvinnorna att skicka alla pengar de har och därefter ta dyra lån för att kunna skicka ytterligare pengar.
Om någon hade sagt till dessa kvinnor att inte skicka pengar till någon de inte känner hade svaret blivit: men jag känner honom, vi har skrivit till varandra varje dag i ett halvår, jag vet allt om honom. Kvinnorna, som blir ruinerade, kickar mer och mer pengar till bedragaren förvissad om att han är en underbar man som de snart ska få träffa (och då ska de få alla pengar tillbaka).
Vad alla ska veta: den som skickar en vänförfrågan kan vara en bedragare. Ber mannen om pengar är det alltid en bedragare.
Alla bör titta på Lurad på kärlek och miljoner och bli vaccinerad mot romansbedrägari.
tisdag 8 september 2020
Fuskande läkarstudent sparkas
En 26-årig student i Uppsala som tog sig in på läkarprogrammet genom att fuska på högskoleprovet 2017 sparkas nu från utbildningen.
Det är rätt. Mannen, som inte hade kunnat komma in på sina gymnasiebetyg, har via gement fusk tagit en värdefull studieplats från någon bättre meriterad.
Alla som bluffat sig på en universitetsutbildning bör avvisas från sina påbörjade utbildningar. Fusk får inte löna sig.
fredag 4 september 2020
Nya falska mejl
Två gånger nu har jag fått mejl från min vän Christer S som handlar om en faktura som avsändaren hoppas att min nyfikenhet ska få mig att klicka på.
Att skriva in nån annan persons namn som avsändare i Från-fältet lär vara mycket enkelt – det kallas att spoofa – och är populärt bland bedragare. Christer säger att någon verkar ha hackat sig in och snott hans adresslista. Han har anmält det här till polisen som säger att det inte går att komma åt bedragarna.
Väldigt trist för Christer. Trist för oss allihop att vi ständigt måste vara vaksamma. Ett annat bedragarmejl som jag får mest varje dag innehåller en kort rad (om medel för viktnedgång eller annat) och ordet unsubscribe. Jag aktar mig för att trycka på ordet eftersom det skulle kunna leda till att datorn låser sig.
onsdag 2 september 2020
Polisrapport för juli 2020
Under våren sjönk antalet anmälda bedrägerier men i juli vände siffran tyvärr uppåt igen: månaden visade en ökning med 1453 bedrägeribrott, meddelar Polisen. Merparten av brotten utgörs av kortbedrägerier: 7 342 anmälningar. Det betyder en ökning med 15 % jämfört med juni månad. De flesta av dessa kortbedrägerier har gjorts utan tillgång till det fysiska kortet: bedragarna har alltså på något sätt kommit åt de drabbades kortuppgifter.
Råd: när du handlar på nätet, svara Nej om företaget frågar om du vill att man sparar dina kortuppgifter. Blir det företaget hackat av kriminella, kan de lätt plocka upp dina kortuppgifter och använda sig av dem.
Räknat på antal anmälda bedrägeribrott per 100 0000 invånare är Bergslagen den mest brottsdrabbade polisregionen: 213 anmälda brott per 1000 000 invånare. Man kan undra varför. Är människor i den regionen mer godtrogna och lätta att bluffa? Eller är de bättre rustade än andra att ta tjuren vid hornen och polisanmäla vad de utsatts för?
Polisregion Syd (Skåne, Blekinge och en bit av Småland) kommer därnäst med 198 anmälda bedrägeribrott per 100 000 invånare.
Antalet anmälda romansbedrägerier visade en liten ökning under juli månad: från 81 till 84 brott. Nära 40 % av romansbedrägerierna var riktade mot äldre/funktionsnedsatta och 70 % hade internationell anknytning; det vill säga att bedragarna opererade via dator från någonstans i utlandet.
måndag 24 augusti 2020
Steve Bannon riskerar 40 år i fängelse
Steven Bannon har figurerat i många utredningar men alltid klarat sig undan lagens långa arm. "Jag är för smart för att bli fast". Sa Steve Bannon till författaren Joshua Green som skrivit boken "Devil´s Bargain: Steve Bannon, Donald Trump and the Nationalist Uprising" som svar på frågan om han inte var rädd för att bli åtalad. Riktigt så smart var han inte.
I torsdags häktades Bannnon av federala poliser ombord på en lyxbåt (som påstås tillhöra en kinesisk affärsman). Senare samma dag stod han i handfängsel framför en åklagare i New York som menar att Bannon och tre andra män startade kampanjen "We build the Wall" (en mur mot Mexiko alltså) och fick in 25 miljoner dollar som till stor del slussades på mystiska vägar ned i deras egna fickor och användes till resor, dyra hotellnätter, lyxvaror etc. Ett stort antal donatorer har alltså blivit grovt bedragna.
Åtalet mot Bannon gäller grovt bedrägeri och penningtvätt, två brott som vardera kan ge honom 20 år i fängelse: blir han fälld kan han alltså få ett maxstraff på 40 år.
Steve Bannon började som sjöofficer och bankman på Goldman Sachs. 2016 var han Trumps chefsstrateg och hjälpte honom att vinna presidentposten. Bannon har antytt till vänner att han tänkte själv ställa upp som kandidat till presidentposten en dag. Det kan han glömma.
"Jag är inte förvånad över att han har blivit fast,"säger Joshua Green till New Yorkers reporter. "Alla som känner Bannon har väntat sig att han en dag skulle åka dit."
lördag 22 augusti 2020
Falska hundannonser
Coronapandemin har fått många att önska sig ett husdjur som sällskap. Nu meddelar Polisen att alla annonser om hundar och katter inte är att lita på. Annonsören ber om förskottsbetalning för en raskatt med gedigen stamtavla eller en vacker valp – det är djur som kostar mycket – men den som skickar pengar kan bli lurad: hunden eller katten finns inte.
Råd för att skilja bluffare från seriösa säljare:
Gör en bildsökning för att se om bilden på djuret är stulen.
Be att få säljarens personnummer och fullständiga hemadress: gör sedan en efterforskning på nätet.
Be säljaren om referenser (men tänk på att den referens du får till en nöjd köpare kan gå till en vidtalad släkting eller vän som låtsas ha köpt en valp eller kattunge).
Betala inte i förskott. Betala när du hämtar djuret.
torsdag 13 augusti 2020
Bedragarna ringer upp
"Man misstänks för miljonbedrägeri" lyder en rubrik i DN. En man i Norrbotten misstänks för att från 2016 ha lurat flera människor på sammanlagt 17 miljoner kr.
Så trött man blir på att alltid behöva se upp. Varje dag kommer det mejl med t ex påståenden från Andreas på Kundtjänst som vill tala om "Du har just blivit utvald". Det är bara att trycka bort. Den som trycker på det visade unsubscribe får antagligen sin dator kapad.
Och i går ringde en engelsktalande kvinna med indisk brytning och påstod att det hade gått 2 500 kr från mitt konto till någon i Sverige och 11 000 kr till någon i Colombia. Hade jag själv gjort dessa uttag? Nej, det hade jag inte. Kvinnan låtsades återföra de 2 500 kronorna tillbaka till mitt konto men de 11 000 kronorna som gått iväg via Western Union krävde mer arbete. Hon låtsades koppla mig till Western Union på Irland och jag fick tala med en man som också han lustigt nog talade med indisk brytning. Det första han ville veta var vilken bank jag är kund hos.
Jag visste från början att jag hade med bedragare att göra och hade kanske kunnat tänka mig att sitta kvar vid telefonen och låtsas samarbeta – för att lära känna deras taktik – men en människa har annat att syssla med.
Om det ringer någon som på svenska eller engelska berättar om uttag från ditt konto, lägg på! Ring banken istället.
tisdag 4 augusti 2020
Bara Bluff nu till lågpris
"BARA BLUFF, din överlevnadshandbok i en värld där bedragarna blir fler och fler" finns nu att köpa i PRO:s nätbutik: https://pro.shop.strd.se Till lågpris!