söndag 26 januari 2020

Årets matbluff:


Konsumentorganisationen ÄKTA VARA arbetar för att vi ska slippa fejkad mat. Medlemmarna ger varje år ett antipris till Årets matbluff.  I år gick priset gick till Alpro Cuisine Soya som, namnet till trots, innehåller blott 2 % soja men hela  25 % palmolja, en omdiskuterad råvara som många av oss konsumenter vill undvika. 

Närmaste konkurrenter till priset var Bara yoghurt, frukt och bär från Skånemejerier och Pågen Brioche Hamburgerbröd

torsdag 23 januari 2020

Varning för Netflix-bluffare

Så många gånger som jag har tänkt att skaffa ett Netflixkonto och börja titta på deras filmproduktioner. "The Crown" inte minst, alla säger att den är så bra.  Men jag är fortfarande inte Nextflixkund och det kan jag vara glad för i dag.

Läser nämligen i dagens SvD att en ny nätfiskekampanj vänder sig till svenska Netflixkunder och  försöker lura dem att uppge sina betalkortsuppgifter.  En skickligt uppbyggd bluff med väldigt trovärdiga detaljer, menar David Jacoby som är chefsforskare på ett säkerhetsföretag. Han fick själv ett mejl som såg ut att komma från Netflix och var nära att gå på bluffen.

Bluffarnas mål är att komma över kortuppgifter för att kunna sälja dem vidare till bedragare. Serien "The Crown" finns kanske att köpa på skiva, om jag har tur.




söndag 19 januari 2020

Information om åldringsbrott

Stöldskyddsföreningen skickar regelbundet ut värdefull information om hur man undgår att bli drabbad av stölder och bedrägerier. Här är en länk till Stöldskyddsföreningens  råd om vad en äldre person bör tänka på för att slippa bedragare. Bör läsas av alla äldre samt av alla  som tar hand om gamla föräldrar.

https://www.stoldskyddsforeningen.se/privat/sakerhetsguider/bedrageri/aldringsbrott/?utm_campaign=%3Ctema%20eller%20kampanj%3E%7C%3Cdatum%3E&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev-

lördag 18 januari 2020

Bedrägeribrottsligheten 2019

Vid en busshållplats i Näsbypark i går stod en gammal man med rullator och tittade, liksom jag, på bilarna som passerade förbi. Tänk, sa han till mig, att det finns bensin till alla bilar!  Det är faktiskt konstigt att det finns bensin till alla bilar och bussar i världen. En dag i framtiden måste den ta slut.

Det är också svårt att förstå att det finns samvetslösa människor som lever på att bluffa våra äldsta och mest sköra invånare och tar ifrån dem deras kontanter och sparmedel. Jag kan bara hoppas att den gamle mannen i Näsbypark inte drabbas av detta. Äldre män är annars en utsatt målgrupp för investeringbedrägerier, en brottsgrupp som ökat starkt.

Under 2019 anmäldes 1610 investeringsbedrägerier vilket är en ökning med hela 85 % jämfört med 2018. De flesta drabbade är män. Definitionen för investeringsbedrägeri är att brottslingen lurar en person att investera i något som inte finns  eller som finns men är helt eller nära nog värdelöst.

Polisens översikt över bedrägeribrottsligheten 2019 kan sammanfattas så här: totala antalet anmälda bedrägeribrott minskade med 5 procent. Under året anmäldes 239 727 bedrägeribrott till polisen  vilket är en minskning med 13 045 brott jämfört med 2018. Minskningen är glädjande men nära 240 000 bedrägeribrott under ett enda år är fortfarande hårresande mycket.


lördag 11 januari 2020

Ännu ett utpressarmejl


Dator med plåster på kameraögat
"Jag har hackat din dator och som du kan se har jag skickat det här mejlet från din egen mejladress. Jag har fotograferat dig via  din webbkamera utan din vetskap. Nu har jag oerhört komprometterande filmer på dig när du tittar på porrfilm som jag ska skicka ut till dina vänner och bekanta om du inte betalar 805 dollar".

Så står det, sammanfattat, i det mejl som kom i går. De här utpressarmejlen började komma sommaren 2018. Jag får kanske ett varannan vecka och kastar dem direkt. Dels har jag annat att göra än att titta på porr, dels har jag ett plåster över datorns kameröga så att ingen kan spela in mig.  Plåstret satte jag dit för många år sedan när jag hade läst att Zuckerberg hade gjort så. Han, tänkte jag, vet att man måste skydda sig mot intrång.

Många fler än jag får dessa mejl. Alla ska komma ihåg att det handlar om tomma hot.  Utpressarna har inga bilder på oss, de bluffar bara och vill skrämmas. Skicka aldrig några pengar!

Hur kan bedragarna skicka ett mejl från min e-postadress? Detta kallas spoofing. Det behövs bara lite tekniskt kunnande så kan någon manipulera en mejladress, eller ett telefonnummer, till att se ut som något annat.



tisdag 7 januari 2020

Varna dina gamla släktingar

Vi måste allihop ta till oss det här:
A. Bedrägeribrottsligheten har blivit värre.
B. Gamla människor är bedragarnas främsta mål.

I dag läser jag i Svenska Dagbladet den här rubriken: Inbrottstjuvar utgav sig för att vara poliser. 
Det handlar om att kriminella i Malmö har utgett sig för att vara poliser och med falska emblem på bröstet gått in hos kvinnor mellan 90 och 100 år efter att ha ringt först och sagt till sina offer att de ska få tillbaka förlorade ägodelar eller att de utsatts för kortbedrägerier. Vid besök hos åldringarna har man plockat på sig värdesaker.

Tänk inte att detta kommer aldrig att hända dina gamla släktingar. Risken är stor att bedragare hittar även till dem. Tala med din gamla mamma och pappa om att aldrig, aldrig, aldrig släppa in någon okänd. Den som får ett samtal om att någon ska komma – från hemtjänsten, polisen, banken eller annat – kan ringa och få det bekräftat innan hen öppnar dörren.

Gör också så här: ordna så att dina gamla släktingar får ett hemligt telefonnummer.  Det är ett mycket bra skydd mot bedragare.





lördag 4 januari 2020

Sparmiljoner upp i rök

I filmen Knives out, som visas på många håll just nu, är en av huvudpersonerna en sjuksköterska. Den unga kvinnan kan inte ljuga. Inte utan att kräkas efteråt. Tänk om alla fungerade på det viset. Så många osanningar som snabbt skulle bli avslöjade. Och så många lögner som aldrig skulle bli uttalade för hur trevligt är det att springa iväg och kräkas över en toalettstol?

Den som har pengar över och vill investera dem bör först läsa en fyra sidor lång artikel i Svenska Dagbladet i dag. Rubriken är: "Sparmiljonerna som försvann". Det handlar om ett 70-tal svenskar som satte in pengar i en Swedbankfond – SEF SICAV Part II i Luxemburg – som lovade att investera på ett tryggt sätt, med minsta tänkbara risk. Bara det att de två finanskillar som låg bakom fonden, Jesper Almkvist och Erik  Ejerhed, blev indragna i två olika bedrägerihärvor. De själva och deras kunder har fått se sina pengar gå upp i rök. En femtedel av pengarna, omkring 150 miljoner kronor, är puts väck sedan två år. Nu väntar rättsliga processer.








fredag 3 januari 2020

Bygg ett starkt lösenord

Tidigare använde jag ett kort, enkelt ord som lösenord. Överallt. Jag visste inte bättre. Med stigande riskmedvetenhet har jag åtgärdat det där. Nu har jag ett starkt, unikt lösenord. Överallt. Det vill säga att jag har inte samma lösenord på alla ställen (det avråder experterna starkt ifrån) men varje lösenord är unikt, långt och lite krångligt.

Lösenordsexperterna uppmanar oss att använda både siffror och bokstäver. Gärna både små och stora bokstäver. Ha ett så långt lösenord som möjligt, råder IT-experten Ulf Andersson i dagens SvD.

Man får vara påhittig. Mitt förslag är att utgå från en sångtitel. Då skulle lösenordet kunna se ut så här: 
Mr5byFive
EpIsTeLnr7
2SoLrÖdAsEGeL
Blott1Dag1Ögonblick
VarÄr2len

Eller en film:
2daysNY
Rum213
Cleo5to7

  Mister Five by Five finns på Youtube med sång av Jimmy Rushing. Likaså kan du där höra Epistel nr 7, Fram med basunen, av Carl Michael Bellman. Sist men inte minst: Sven-Olof Sandberg som  sjunger Två solröda segel finns också på Youtube att njuta av.

Skriv ned dina listiga lösenord på en lapp och göm den. Om du glömmer var du gömt lappen, skaffa nya lösenord.