lördag 18 januari 2020

Bedrägeribrottsligheten 2019

Vid en busshållplats i Näsbypark i går stod en gammal man med rullator och tittade, liksom jag, på bilarna som passerade förbi. Tänk, sa han till mig, att det finns bensin till alla bilar!  Det är faktiskt konstigt att det finns bensin till alla bilar och bussar i världen. En dag i framtiden måste den ta slut.

Det är också svårt att förstå att det finns samvetslösa människor som lever på att bluffa våra äldsta och mest sköra invånare och tar ifrån dem deras kontanter och sparmedel. Jag kan bara hoppas att den gamle mannen i Näsbypark inte drabbas av detta. Äldre män är annars en utsatt målgrupp för investeringbedrägerier, en brottsgrupp som ökat starkt.

Under 2019 anmäldes 1610 investeringsbedrägerier vilket är en ökning med hela 85 % jämfört med 2018. De flesta drabbade är män. Definitionen för investeringsbedrägeri är att brottslingen lurar en person att investera i något som inte finns  eller som finns men är helt eller nära nog värdelöst.

Polisens översikt över bedrägeribrottsligheten 2019 kan sammanfattas så här: totala antalet anmälda bedrägeribrott minskade med 5 procent. Under året anmäldes 239 727 bedrägeribrott till polisen  vilket är en minskning med 13 045 brott jämfört med 2018. Minskningen är glädjande men nära 240 000 bedrägeribrott under ett enda år är fortfarande hårresande mycket.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar