lördag 18 april 2020

Polisrapport för mars 2020

Antalet anmälda bedrägerier är ungefär lika många i mars som i februari. Och som det brukar vara  visar statistiken att flest bedrägeribrott med avseende till folkmängd anmäls i södra Sverige  och  minst många anmälningar får polisen i den norra halvan av landet.

Coronabedrägerier har en särskild rubrik i polisens rapport för mars månad.  Polisen har noterat olika tillvägagångssätt:

Fysiska besök
Kriminella gör hembesök hos äldre människor för att erbjuda hjälp med att handla, sanera lägenheten eller kontrollera hälsan. Väl inne i bostaden stjäl man medicin och värdesaker.

Telefonsamtal
Kriminella ber den svarande att med anledning av pandemin donera till falska konton med förtroendeingivande namn, t ex Röda Korset, Coronafonden, Karolinska Institutet.

Andra bedragare uppger att de ringer från Folkhälsomyndigheten och den drabbade ombeds att logga in med sin e-legitimation. Den som gör det, blir av med alla pengarna på kontot.

Mejlkontakt
Kriminella uppger sig vara kunder eller leverantörer och skickar mejl till företag med information om att betalningsförfarandet har ändrats på grund av coronakrisen. Andra bedragare uppger sig vara företagsledare som med hänvisning till pandemin ändrat företagets betalningsmetod. Texten kan lyda så här: Framtida betalningar ska ske till ett nytt konto istället för till det vanliga bankkontot.

Falska annonser
Bedragare lägger ut annonser om skyddsmasker och handsprit. Den som beställer och betalar får ingen leverans, eftersom varorna inte existerar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar