söndag 19 april 2020

Coronabedragare i alla länder

Bedragare har aldrig tvekat att utnyttja katastrofsituationer. Coronabluffare opererar i Sverige och i resten av världen just nu.  Så till exempel finns det kriminella, som ringer,  påstår sig representera WHO och ber om donationer.

Polisens nationella bedrägericenter har rapporterat om olika bluffmetoder. Dessa bluffar har inte förekommit i vårt land ännu men  kan dyka upp framöver.

UK
Vårdpersonal får bluffmejl som ser ut att komma från sjukhusets IT-avdelning. I mejlet ombeds personen registrera sig på en intern sida för utbildning i coronahantering. Det innebär att bedragarna kommer åt personliga uppgifter som kan utnyttjas.

Bluffare skickar mejl från vad som påstås vara brittiska skatteverket. Mottagarna får läsa att regeringen infört ett skatteavdrag för alla som är ekonomiskt drabbade av viruset. För att få återbäringen måste verket ha alla uppgifter om personens bankkonto.

Bluffarna skickar ut sms som liknar regeringens officiella sms och bifogar länkar till bedrägliga hemsidor.


Kanada
Bedragare utger sig för att vara poliser och utfärdar böter för de som inte bär ansiktsmask. Böterna ska betalas direkt, på plats.

Bluffare ringer upp och erbjuder ett privat coronatest för en större summa pengar.

Schweiz
Falska hemsidor där strandsatta erbjuds hjälp att komma hem trots stängda gränser.

Falska annonser på sociala medier erbjuder gratis tillgång till Netflix för alla som sitter isolerade.

Falska fakturor för dyra virustester skickas till företag som luras betala.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar