tisdag 14 april 2020

Polisens tips för att motverka coronabedrägerier

Här är Polisens samlade info om coronabedrägerier och hur vi undgår att bli lurade:

Förebyggande information om bedrägerier
Vi vill med detta utskick uppmärksamma er på olika tillvägagångssätt som bedragare använder sig av men också hur man kan skydda sig från att bli utsatt för bedrägerier. Vi noterar att en viss koppling till Coronaviruset finns. Det kommer troligen att öka.
Grannsamverkan är en god kraft som är extra viktig i dessa tider. Vi önskar att ni i grannskapet är måna om varandra just nu. Bedrägerierna som sker är framförallt redan existerande tillväga- gångssätt men just nu med en tillagd Corona-aspekt av varierande art. Fortsätt att vara sunt kritisk till personer som rör sig i området och inte verkar höra hemma där. 

Så här kan tillvägagångssätten se ut: 

Fysiska besök
  •   Gärningspersoner gör hembesök hos äldre/självisolerade där de utger sig för att vara från sjukvården. De erbjuder test för Coronavirus i ett försök att ta sig in i bostaden.
  •   Äldre/ självisolerade personer blir kontaktade av gärningspersoner som erbjuder sig att handla åt dem med anledning av Coronaviruset. De drabbade ombeds ge ifrån sig kontokort och/eller kontanter.
  •   Gärningspersoner utger sig för att vara från hemtjänsten och ska städa och sanera bostaden från Coronavirus. Väl inne i bostaden stjäl de mediciner, konto- kortuppgifter och värdesaker. 


    Kontakt via telefon, mail eller sociala medier
  •   Samtal kommer från t ex ”Folkhälsomyndigheten” där offret ombeds logga in med e- legitimation bedragaren för sedan över pengar från den drabbades konto till ett annat.
  •   Telefonbedrägerier: den drabbade kontaktas via telefon av en bedragare som utger sig för att ringa från Folkhälsomyndigheten: bedräglig försäljning som även kan leda till hembesök.
  •   Messengermeddelanden om att det finns tillgängliga fonder för lågin-komsttagare har förekommit tidigare, men nu har man lagt till ”Federala bidragsprogrammet för Corona virusländer”. Den drabbade ombeds att registrera sig - mot en kostnad givetvis. 

    Så här kan du skydda dig
  •  
       Lämna aldrig ut personliga uppgifter och koder på uppmaning av någon annan varken över telefon eller via nätet. Be att få motringa men var noga med att själv söka upp numret och inte ringa numret du får av personen som ringt upp dig. Kom ihåg; du behöver inte skynda, det är aldrig bråttom. Var även sunt kritisk vid personliga möten.
  •   Öppna aldrig ett mail om du är osäker på vem avsändaren är.
  •   Klicka aldrig på en länk du inte känner igen.
  •   Om du handlar på nätet. Tänk dig för innan du lämnar ut dina kortuppgifter. Använd dig
    av säkra betaltjänster och i kombination med ditt Bank-id.
  •   Minska pengarna på ditt konto betalkortet är knutet till. För över mellan konton vid
    behov.
  •   Släpp inte in personer i din bostad om du inte är säker på vilka de är eller har träff
    bokad med dem. Kontrollera legitimation om du kan. Hantverkare? Kontrollera alltid med fastighetsbolaget innan du släpper in någon.

Allt du behöver veta om bluffarnas metoder och hur du skyddar dig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar