fredag 31 juli 2020

Covid 19 ger fart åt bedragarna

Varje dag nu får jag bedragarmejl. Alla får det. I Financial Times  (18 juli) läser jag att covid 19-relaterade bedrägerier på nätet har exploderat. Både stora företag och vi vanliga medborgare drabbas av cyberskurkar som kan slå till hårt. En chef på IBM har uttalat att covid-19-relaterade bluffar har ökat med 6000 %.

Bluffarna handlar ofta om att via en bedräglig länk  smyga in skadlig programvara i syfte att stjäla information. Eller att låsa datorerna och tvinga företaget att betala lösensumma. I London har t ex det stora arkitektbolaget Zaha Hadid Architects utsatts och blivit bestulna på data.

I San Francisco har hackare angripit ett laboratorium vid University of California (som arbetar med att hitta medicin mot covid 19) för så kallad ransomware-attack: kriminella låste labbets datorer och krävde pengar. Universitetet betalade bitcoins motsvarande 1.14  miljoner dollar för att få tillgång till sina data. 

FBI i USA har registrerat 20 000 cyberattacker som är knutna till covid 19. Ett mejl som ser ut att vara avsänt från WHO kan vara försett med ett program avsett att sno allt du har på din dator. Ett hot kan lyda så här: "Om du inte betalar kommer vi att  smitta dig och familjen med covid 19".

Minns: Klicka aldrig på länkar om du inte är 100 % säker på vem som avsändare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar