söndag 19 juli 2020

Kriminella tar nya vägar

I  The New Yorker från 30 mars 2020 finns en skämtteckning som visar fyra hotfulla män runt ett bord i ett rum med nedfällda persienner. Maffiachefen, som bär kavaj, slips och solglasögon, säger:  Av hälsoskäl och säkerhetsskäl kommer vi att gå över till cyberbrottslighet.

Man skulle skratta om det inte var så att teckningen speglar sanningen. Coronapandemin har fått de kriminella att byta inriktning. I Stockholm har Polisen fått in dubbelt så många anmälningar om rån mot äldre och personer med funktionsnedsättning hittills i år som under hela 2019.  Det är skrämmande. 
Rånen kan gå till så att en maskerad kvinna ringer på dörren hos en äldre man, tränger sig in när han öppna, tejpar för hans mun, tar plånboken och går. Detta inträffade förra månaden i Farsta.

Den polis som uttalar sig i Dagens Nyheter 18 juli menar att kriminella har svårigheter nu att göra andra slags brott och därför tar till nya sätt att stjäla pengar.

Du som vill skydda dina äldre släktingar: se till att ytterdörren är försedd med en säkerhetskedja.  Om den gamle mannen hade haft det, hade den maskerade kvinnan inte haft en chans att tränga sig in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar