måndag 20 juli 2020

Polisrapport för första halvåret 2020

Här är ett glädjande besked: bedrägeribrottsligheten första halvåret i år minskade med 13 % jämfört med samma period 2019. En förklaring till nedgången är att kortbedrägerier utan fysiskt bankkort har minskat med 28 % och kortbedrägerier med fysiskt kort har minskat med 21 %.  Detta i sin tur kan bero på att människor i dag vet  att de kan spärra sitt kort för internetköp. Om en tjuv har tagit mitt kort och kommit över min kod kan han i alla fall inte handla något eftersom kortet är spärrat (bara jag själv kan låsa upp det).

Ledsamt nog har andra bedrägerier ökat i antal. Bedrägeribrott mot gruppen äldre och funktionsnedsatta ökade med 15 % under det första halvåret i år. Bara under juni månad polisanmäldes 1519 bedrägeribrott mot äldre och funktionsnedsatta människor. En tredjedel av dem utgjordes av bedrägeri genom social manipulation som är den vanligaste bedrägeritypen som drabbar gruppen.

Social manipulation ökade totalt med 59 % jämfört med första halvåret  2019. Med social manipulation menas att bedragaren skapar en förtroendefull relation med sitt offer som sedan utnyttjas: t ex romansbedrägeri, investeringsbedrägeri.

Telefonbedrägerierna ligger på en fortsatt hög nivå. Polisen menar att kriminella i dag drar in mindre pengar från narkotika och vapen vilket gör att de fokuserar i högre mot bedrägerier.

TIPS:
Svara inte när det ringer någon från ett okänt nummer.

Bättre ändå: skaffa hemligt nummer. Det är enkelt och kostar inget.

Äldre, sköra människor som får hemligt telefonnummer har därefter ett bra skydd mot bluffare. Den gamla kan precis som tidigare ringa till sina anhöriga. Och hon blir i fortsättningen endast uppringd vänner och släktingar. 
              




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar