torsdag 20 juni 2019

Åtgärder mot bidragsfusk

I min lokaltidning Sigtunabygden kunde jag nyss läsa om en man fällts för fusk med föräldrapenning. Vid inte mindre än 43 tillfällen under två år hade denne Märstabo lämnat falska uppgifter om vab-dagar och fuskat sig till nästan 170 000 kr. Straffet blev villkorlig dom och böter.

Delegationen för korrekta utbetalningar har pekat på stora brister i uppföljning och en otydlig ansvarsfördelning när det gäller utbetalningar av bidrag. I en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag föreslår två kommunalråd –Lars Rådén och Oliver Rosengren – olika åtgärder mot det pågående, omfattande bidragsfusket i landet.

Artikelförfattarna menar att alla statliga bidragsutbetalningar bör göras från en enda myndighet som får ansvar för kontroll och granskning. Istället för att bara betala ut pengar bör myndigheten ställa frågor om sökanden har rätt till bidrag och göra hembesök. Att avböja hembesök bör vara avslagsgrundande för en bidragsansökan. Det är lätt att hålla med om det kravet. Den föreslagna Bidragsmyndigheten bör samverka med Försäkringskassan och Skatteverket. Socialtjänsten bör också ha underrättelseplikt vid misstanke om bidragsfusk, så är det inte i dag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar