tisdag 4 juni 2019

Tro inte på hot om kidnappning

Först kom det mejl efter mejl där avsändaren påstod att jag hade tittat på porr och man krävde pengar för att inte skicka ut komprometterande filmer på mig till alla och envar. Tomt hot, som jag ryckte på axlarna åt; dels har jag inte sådana filmvanor och dels sitter det en lapp för datorns kamerafönster sedan många år tillbaka. 

Det måste ha gått ut miljoner sådana sexutpressningsmejl – från Moldavien eller bortre Indonesien  kanske –  och polisen säger att det finns skrämda människor som har pungat ut. Helt i onödan. Bedragarna har givetvis inte haft en enda film på någon enda människa utan använt sig av skrämseltaktik.

Nu meddelar polisen att det börjat komma en ny sorts utpressningsmejl. Avsändarna påstår sig representera en kidnapparliga som kommer att föra bort mottagaren om hen inte skickar bitcoin motsvarande 2000 dollar inom 48 timmar.

Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum säger så här: Betala inte. Detta är ett tomt hot. Ingen kommer att kidnappa dig om du inte betalar.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar