söndag 9 juni 2019

Bidragsfusk för många miljarder

Hösten 2016 tillsattes Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen som ligger under Finansdepartementet. Dess uppgift är att ta fram faktaunderlag till regeringen och uppskatta omfattningen av felaktiga utbetalningar, det vill säga bluff med bidrag.

Sven-Erik Österberg, som leder arbetet, skriver om delegationens slutsatser i en debattatrikel i Dagens Nyheter den 2 juni 2019. Delegationen har studerat de samlade utbetalningarna från 13 välfärdsssystem som uppgår till 185 miljarder kronor per år.

Studien visar att det varje år betalas det ut 8,7 miljarder för mycket. Delegationen uppskattar att 75 procent av de felaktiga utbetalningarna beror på bidragssökande som lämnar oriktiga uppgifter och att två tredjedelar av dessa felaktiga uppgifter är avsiktliga, det vill säga rent och skärt fusk. Det betyder att miljarder bidragskronor slussas till svindlare varje år. .Pengar från svenska välfärdssystem som kunde ha gått till behövande sjuka och nödställda går istället till snyltare och slipade kriminella.

Delegationen kommer att presentera ett åtgärdsprogram i december med konkreta förslag på åtgärder för att stävja det långtgående fusket. Vi kunde nyss se ett teveprogram om bidragsfusk av Janne Josefsson. För oss tevetittare stod det klart att staten kan inte fortsätta att bara betala ut. Våra myndigheter måste granska ansökningar på ett bättre sätt, göra fler kontroller och följa upp vad  bidragspengarna går till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar