söndag 15 september 2019

Stoppa bedragaren! Veckans råd

Under helgen har tre kvinnor i 80-årsåldern i Norrköping och Strängnäs blivit utsatta för telefonbedragare, meddelar TT.  En kvinna blev frånlurad 50 000 och en annan omkring 100 000 kronor. Den tredje verkar ha blivit av med ett mindre belopp, några tusen. Det ska ändå ha smärtat.

Det handlar inte längre om ifall vi ska bli uppringda av en bedragare utom om när. Bluffarna har hittat en lukrativ nisch som man inte släpper. De fula försöken att lura av oss vår sparade slant kommer att bli fler och fler, det är polisen övertygad om.

Det hänger på oss själva att stoppa bedragaren. Precis som vi skyddar oss med inbrottssäkra lås till bostaden, så måste vi skydda oss mot bedragare med kunskap om deras metoder. När han eller hon ringer upp  – och påstår att samtalet kommer från din bank, från Ikea, från Swish eller något annat känt företag – så börjar uppringaren alltid med att berätta om ett hot med syfte att skrämma dig: någon har gjort ett stort uttag på ditt konto och nu är det bråttom att stoppa det.

Håll huvudet kallt och minns detta: inget seriöst företag ringer dig någonsin och ber att du ska gå in på din bankdosa eller logga in med ditt bank-id. Hotet är påhittat. Lägg på.

Vill du sedan försäkra dig om att samtalet var en bluff, ring upp Nordea (eller var nu samtalet påstods komma från) och fråga om ditt konto.

Finns att köpa i nätbokhandeln



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar