lördag 28 september 2019

Äldre kvinnor mest drabbade



"Lisbeth, 72, bedrogs av amerikansk bluffgeneral" var rubriken för en artikel  i gårdagens Expressen. Artikeln handlade om Lisbeth som blev uppvaktad på nätet av en man som kommunicerade på svenska (hans mor påstods vara svenska) men utgav sig för att vara amerikansk general på uppdrag i Yemen. När "generalen" behövde 40 000 kr för att skicka ett paket, sände Lisbeth de pengarna till honom. När mannen sedan bad om 128 000 kr ville Lisbeth skicka också den summan men banken stoppade utbetalningen, som väl var.

I Polisens senaste månadsrapport står att de som anmäler romansbedrägeri oftast är kvinnor (75 %);  och genomsnittsåldern på de drabbade är 55 år. Bara 6 procent av de bedragna har träffat brottslingen. De övriga har alltså i god tro skickat iväg massor av pengar till någon som de aldrig har träffat.

Det handlar verkligen om massor av pengar. I genomsnitt hade brottsoffren förlorat drygt 350 000 kr var. Det finns de som blivit av med miljoner.

Hittills i år har totalt 595 romansbedrägerier anmälts till polisen. Mörkertalet är antagligen mycket stort. Många offer skäms för att de blivit lurade och vill inte göra en polisanmälan.

De flesta romansbedrägerier (82 %) har en internationell koppling: offren kontaktas av någon i ett annat land och pengarna skickas till ett konto utomlands. Vi kan vara ganska säkra på att det inte är ensamma, enskilda män som utger sig för att vara amerikanska militärer utan att dessa romansbluffar orkestreras av stora ligor som kan ha sitt huvudkontor var som helst, kanske i Främre Asien, och samtidigt håller igång tusentals "romanser".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar