tisdag 17 september 2019

Studenter tar spökskrivare till hjälp

I måndags berättade en universitetslärare i Halmstad i nyhetsprogrammet Rapport om att han avslöjat en student som hade betalat en spökskrivare för att skriva en hemtenta. Den sortens fusk var något helt nytt för läraren i fråga. Enligt en intervjuad forskare är spökskrivarna ett okänt fenomen för lärare på svenska universitet och högskolor.

Det är märkligt att anställda i universitetsvärlden är så omedvetna. I boken Bara bluff, som kom för ett år sedan, berättar min medförfattare Sofia Ardelius om hur lätt det är att  hitta en spökskrivare som mot betalning skriver din hemtenta eller examensuppsats. Detta är helt öppna kommersiella tjänster som studenter länge har haft tillgång till och fusket är tyvärr svårt att avslöja.

Det finns annat fusk också. I går överhörde jag ett samtal mellan en manlig ambulanssjuksköterska i 50-årsåldern och en ung, kvinnlig, blivande ambulanssjuksköterska. De pratade om utbildningen och mannen sa: "Du kommer att behöva skriva en uppsats. Om du är smart, gör du som jag och tar din syrrauppsats och stuvar om den lite. Låter styckena byta plats och byter ut några ord här och där. Då går uppsatsen igenom granskningsprogrammet Urkund och ingen märker något. Du gör din uppsats på två veckor istället för att lägga ned för femton veckor."

Vi behöver pålitliga sköterskor, läkare, ingenjörer med flera som har god utbildning. Var ska de komma ifrån om fler och fler går in för att fuska?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar