lördag 21 december 2019

Bidragsfusket kostar oss miljarder

Bidragsbrottslagen från 2008 syftar till att minska bidragsfusket och öka tilltron till vårt svenska välfärdssystem. Den som lämnar falska uppgifter som leder till en felaktig utbetalning eller på grund av slarv lämnar orätta uppgifter som ger uppgiftslämnaren ett felaktigt bidrag kan båda dömas för bidragsbrott; grovt bidragsbrott kan ge sex års fängelse.

Från januari till och med november i år har 5 367 ärenden rörande bidragsbrott anmälts till polisen. Försäkringskassan är den största anmälande myndigheten. Hela 60 % av alla ärenden om misstänkt bidragsbrott som anmäldes under november gällde Försäkringskassans utbetalningar. Försäkringskassan anmäler nu i högre grad utlandsboende och har ökat kontrollen av misstänkta vab-fuskande föräldrar vilket lett till fler anmälningar. 

Delegationen för korrekta utbetalningar lämnade nyss en rapport. Den visar att det svenska välfärdssystemet utnyttjas grovt av personer med kriminell identitet och helt vanliga fuskare. Sedan 2005 har uppskattningsvis 300 miljarder kronor betalats ut på oriktiga grunder.

Bidragsbrottslagen verkar inte ha gjort stor skillnad. Enligt rapporten ligger andelen felaktiga utbetalningar i dag på 5,5 procent. Det är samma nivå som för 15 år sedan.

Måtte Magdalena Andersson snabbt göra något som minskar bidragsfusket och låter oss få valuta för alla skattekronor. Bättre kollektivtrafik till exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar