söndag 15 december 2019

Tandläkare fuskar för miljoner

Ju mer som förändras, desto mer förblir blir likadant. Brukar man säga.

I ett brev från den 16 september 1813 skriver Jane Austen till sin syster Cassandra att hon varit hos tandläkaren tillsammans med sina kusiner och hon misstänker att tandläkaren behandlade en av kusinerna i onödan, av girighet.

Det fanns fuskande tandläkare på Austens tid. Liksom idag.

Förra året krävde Försäkringskassan tillbaka 20 miljoner kronor från tandvårdskliniker för fejkad, påhittad tandvård. I oktober i år var den siffran uppe i 30 miljoner.

Det statliga tandvårdsstödet skapades 2008 för att en patienter ska få hjälp med kostnaden för ett dyrt ingrepp; tandläkarens arvode täcks då av pengar från Försäkringskassan. Tyvärr förekommer det att kriminella tandläkare profiterar på tandvårdsstödet via komplexa bolagskonstruktioner och bedrägerier.

I år har myndigheterna lyckats stoppa flera sådana tandvårdsbedrägerier. Två ledare för en privat tandvårdsklinik har dömts till fleråriga fängelsestraff för bokföringsbrott och grovt bidragsbrott.

Sedan i maj har Försäkringskassan befogenhet att rensa bort tandläkare ur systemet för statligt tandvårdsstöd när man har observerat ett mönster av fusk och felaktigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar