lördag 7 december 2019

Falsk hemtjänst


Dom B 1009-19 från oktober, Malmö tingsrätt, gäller bedrägerier och stölder riktade mot gamla.
Domen omfattar en liga som alla är släkt med varandra: Dasa D och Eva D som är systrar, Rozaline D som är dotter till Dasa D och Valentino D. som är son till Eva D. Den femte åtalade och dömde personen är Adrian P som har barn med en kusin till systrarna.  
Eva D döms för nio fall av grov stöld, ett fall av grovt egenmäktigt förfarande, sex fall av grovt bedrägeri, sex fall av försök till grovt bedrägeri samt två fall av försök till grov stöld. Straffet blev fängelse i 4 år, 6 månader.
Adrian P döms för elva fall av grov stöld, två fall av grovt egenmäktigt förfarande, fjorton fall av grovt bedrägeri, elva fall av försök till grovt bedrägeri och ett fall av försök till grov stöld. Straff: fängelse i 5 år.
Dasa D döms för en grov stöld. Straff: fängelse i 8 månader.
Rozaline D döms för två fall av grov stöld och ett fall av grovt bedrägeri. Straff: 1 års fängelse.
Valentino D döms för olovlig körning samt för tre fall av häleri. Straff: 100 dagsböter á 50 kr.
Ligan har riktat in sig på gamla människor: Samtliga offer har varit mellan 79 år och 97 år. Man har lokaliserat sina offer genom att använda birthday.se som ger såväl namn som ålder, fullständig adress och telefonnummer.
Ligamedlemmarna har ringt upp sitt offer och påstått sig vara från hemtjänsten som ska göra ett besök. Man har sedan ringt på hos den gamla och sagt sig vilja hjälpa med en undersökning av ett ben, en massage m m. Under tiden offret har uppehållits i köket eller badrummet, har en annan person gått runt i bostaden och plockat på sig guldsmycken, bankkort och kontanter.
Flera av ligamedlemmarna har dömts tidigare för liknande brott. Domen går att beställa via samtal till tingsrätten tel. 040-353070.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar