fredag 16 augusti 2019

Romansbedrägerierna ökar starkt

Januari visade en topp i såväl anmälda bedrägeribrott som inkomna ärenden. Sedan dess har den här typen av brottslighet legat på jämna nivåer fram till juli. Då ökade bedrägerierna och 19472 bedrägeribrott anmäldes till polisen.

Den bedrägerityp som ökade mest – plus 48 procent –  under juli är social manipulation: någon vilseleder ett offer genom att utnyttja en förtroenderelation. Hit hör t ex romansbedrägerier och investeringsbedrägerier.

Romansbedrägerier ökade med 60 procent under förra månaden, från 55 till 88 anmälda brott. Troligen har många fler kvinnor (de brottsdrabbade är främst kvinnor) förlorat stora pengar till romansbedragare, dagens solochvårare, utan att göra en polisanmälan.

Om du blir kontaktad på Facebook av en man som skickar en snygg bild på sig själv och inleder en brevväxling, tänk på två saker:

1. Om du blir intresserad, försök att få träffa mannen så fort det går. Uppstår det hela tiden hinder för att ni ska träffas, är det garanterat en bedragare. Mejlen till dig kan utgå från ett kontor i Asien där anställda har betalt för att mjölka kvinnor från alla håll i världen på pengar. Det är klart att den kriminella ligan bakom bedrägeriupplägget inte har någon som kan träffa dig.

2. Om mannen efter en månad eller några månader ber om pengar (till en sjukhusvistelse eller något annat som framställs som behjärtansvärt ), är det alltid en bedragare. Klipp kontakten med detsamma.

Vill du också få månadsrapporter från Nationellt bedrägericenter, skriv till 

helena.ronnblom@polisen.se

onsdag 14 augusti 2019

Vad alla bilköpare bör veta

Antalet anmälningar om bedrägerier hos bilhandlare blir allt fler. Därför har Allmänna reklamationsnämnden sammanställt några goda råd till dig som tänker köpa bil.

Tänk på det här för att inte bli lurad

Ta reda på om säljaren verkligen är bilens ägare.

Be säljaren om en varudeklaration. Köparen måste ändå undersöka bilen noga före köp. Klarar du inte att undersöka den själv, lämna in bilen till en teststation.

Kontrollera i serviceboken att rätt serviceåtgärder är utförda i rätt tid.

Upprätta ett skriftligt avtal. Hos konsumentverket.se hittar du mallar för skriftligt avtal (sök på "avtalsmall").  

Om det blir fel på bilen har du ett bättre skydd som konsument hos en bilhandlare än om du köper från en privatperson.

Se till att bilen är försäkrad.









måndag 12 augusti 2019

Författare som snor från andra

I Svensk Bokhandel nr 10, 2019, läser jag om två plagiatörer. Det är den norska poeten Eirin  Gundersen på Gyldendals förlag som anklagas för att ha smugit in många strofer från andra norska poeter i sina dikter. Nu har Gyldendals dragit tillbaka samtliga tre diktböcker som man har gett ut av Gundersen och uppger att man ska rensa bort alla kopierade meningar och ge ut böckerna på nytt. Frågan är hur mycket som blir kvar.

De andra fuskaren är Cristiane Serruya i Brasilien som anklagas för att ha stulit från flera författare.  En av dem är upphovsrättsadvokaten och romanceförfattaren Courtney Milan som publicerat ett blogginlägg med titeln "Cristiane Serryua är is a Copyright Infringer, a Plagiarist, and an Idiot."

Den amerikanska bestsellerförfattaren Nora Roberts  (500 miljoner böcker sålda världen över) har råd med en rättegång. Nu har hon stämt Cristiane Serruya för att ha plagierat hennes texter. 




fredag 9 augusti 2019

Krympflation är bedräglig marknadsföring

Krympflation är ett nytt ord som berör oss konsumenter av dagligvaror. Krympflation är livsmedelsbolagens ord för tricket att minska förpackningens vikt utan att sänka priset. Istället för 500 g kaffe är det plötsligt 450 eller bara 400 g i förpackningen som i övrigt ser ut precis som förut. Ingen märkning av typ Ny lägre vikt! Har producenten stor tur märker köparen ingenting.


Att göra så här är mycket vanligt i dag och fullt lagligt. Lika lagligt som att sälja mandelkakor utan den minsta gnutta mandel i kakan. Folk kan ju själva se på förpackningen vad innehållet väger (och att mandel inte ingår bland ingredienserna). Men vi konsumenter kallar det för bedrägligt beteende när företagen trixar och smyghöjer priser. 

Höj priserna om ni måste, men på ett renhårigt sätt. Låt förpackningarna behålla sin storlek. För måste det inte kosta mycket att ställa om maskinerna och skaffa nya förpackningar? Kostnader som faller på oss konsumenter.

måndag 5 augusti 2019

Bitcoinbedragarna slog till mot 70-åring

I Svenska Dagbladet idag läser jag om en 70-åring som blivit grymt lurad. Han läste en annons på Facebook som utlovade en möjlighet att tjäna stora pengar på bitcoin. I annonsen berättade Leif G W Persson att han blivit rik på det sättet. Det lät så lovande att 70-åringen registrerade sig hos företaget, satsade en stor slant och väntade på den stora vinsten. Som aldrig kom.

Annonsen, som såg så professionell ut, var nämligen bara bluff. Företaget har som sin affärsidé att stjäla bilder på kända personer, fabricera uttalanden som de ska ha gjort och locka intet ont anande offer att sätta in pengar som blufföretaget direkt lägger vantarna på. Upplägget är alltid detsamma: en annons med foto och ett uttalande från en känd person som agerar lockfågel, därefter (om du har klickat och anmält ditt intresse) samtal från en engelsktalande person som uppmanar dig att lämna ut ditt fullständiga namn, personnummer och bankkortsnummer.

Detta är bedrägeri. De artister, politiker, författare med flera som figurerar i liknande annonser på Facebook har inte gett sitt tillstånd. De har aldrig tjänat några pengar på kryptovalutor. Den populäre programledaren Filip Hammar, som figurerat i många annonser av den här typen, har polisanmält de fejkade annonserna och man kan bara hoppas att de får ett slut.

70-åringen, som ville tjäna en slant, blev istället av med 10 000 kr till bedragarligan. Det sved och han säger att han skäms. Därför framträder han inte heller med sitt namn i tidningen. Mannen har efteråt spärrat sitt bankkort, skaffat hemligt telefonnummer och bytt mejladress.

Facebook har en stor skuld här. Det är deras ansvar att inte publicera bedrägliga annonser från blufföretag.


lördag 3 augusti 2019

Öppna inte för falska kontrollanter

En 27-årig man har dömts till 5 års fängelse för flera fall av bedrägerier, rån och stöld Mannen har  ringt till kvinnor över 90 år gamla och sagt att han ska komma från fastighetsbolaget och inspektera deras brandvarnare. När han sedan kommit in i lägenheten, har han gjort en låtsaskontroll  och därefter lurat sina offer att lämna ifrån sig bankkort och kod. Genom att lägga kvinnans betalkort på sin mobiltelefon fick han det att se ut som en kortbetalning. Därefter har mannen påstått att han måste gå ut till sin bil för att hämta kvitto. Istället har han försvunnit med kortet.

Hur hittade brandvarnarbedragaren sina offer? Det finns tyvärr stora möjligheter att leta fram äldre, skyddslösa personer på nätet, om man som de kriminella ligorna vet hur man gör.

Barn och barnbarn bör varna sina äldre anförvanter att öppna dörren för främlingar. Om någon påstår att hen ringer från ett företag och ska komma för att göra en kontroll i lägenheten, ring direkt till företaget och fråga dig för. Använd då inte uppringningsfunktionen utan slå numret själv.




torsdag 1 augusti 2019

Skydda dig med hemligt nummer

Idag läser jag en tidningsnotis som handlar om att fyra äldre personer i Oskarshamnstrakten har förlorat 1,5 miljoner kr till telefonbedragare som ringt upp, påstått sig arbeta på en bank och lurat de gamla att logga in med sitt bank-id. Därefter tömde de alla konton.

Det är lätt att föreställa sig de fyra drabbade som frånstulits sina pengar och orsakats stort psykiskt lidande. Svårt att sova, svårt att sluta gråta.

Telefonbedrägerierna måste få ett slut. Med ett hemligt nummer kan bedragarna inte nå dig. I höstas,  efter att jag hade föreläst i Sollentuna om bedrägerier, träffade jag en kvinna som sa att hon alltid hade haft hemligt telefonnummer och därför hade sluppit att bli uppringd av någon skum person.

Det finns pigga, gamla människor som fortfarande driver ett företag och måste ha kvar sitt telefonnummer för att kunna nås av kunder. Men alla andra kan byta till ett hemligt nummer. Lämna sedan ut det numret till vänner, släktingar och bekanta, alla som du vill ska ringa dig.

Du som har en gammal förälder som börjar bli vag, skydda mamma eller pappa genom att byta till ett hemligt nummer! Du kan fortsätta ringa din gamla darriga mamma men ingen samvetslös bedragare kan göra det.