fredag 16 augusti 2019

Romansbedrägerierna ökar starkt

Januari visade en topp i såväl anmälda bedrägeribrott som inkomna ärenden. Sedan dess har den här typen av brottslighet legat på jämna nivåer fram till juli. Då ökade bedrägerierna och 19472 bedrägeribrott anmäldes till polisen.

Den bedrägerityp som ökade mest – plus 48 procent –  under juli är social manipulation: någon vilseleder ett offer genom att utnyttja en förtroenderelation. Hit hör t ex romansbedrägerier och investeringsbedrägerier.

Romansbedrägerier ökade med 60 procent under förra månaden, från 55 till 88 anmälda brott. Troligen har många fler kvinnor (de brottsdrabbade är främst kvinnor) förlorat stora pengar till romansbedragare, dagens solochvårare, utan att göra en polisanmälan.

Om du blir kontaktad på Facebook av en man som skickar en snygg bild på sig själv och inleder en brevväxling, tänk på två saker:

1. Om du blir intresserad, försök att få träffa mannen så fort det går. Uppstår det hela tiden hinder för att ni ska träffas, är det garanterat en bedragare. Mejlen till dig kan utgå från ett kontor i Asien där anställda har betalt för att mjölka kvinnor från alla håll i världen på pengar. Det är klart att den kriminella ligan bakom bedrägeriupplägget inte har någon som kan träffa dig.

2. Om mannen efter en månad eller några månader ber om pengar (till en sjukhusvistelse eller något annat som framställs som behjärtansvärt ), är det alltid en bedragare. Klipp kontakten med detsamma.

Vill du också få månadsrapporter från Nationellt bedrägericenter, skriv till 

helena.ronnblom@polisen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar