måndag 5 augusti 2019

Bitcoinbedragarna slog till mot 70-åring

I Svenska Dagbladet idag läser jag om en 70-åring som blivit grymt lurad. Han läste en annons på Facebook som utlovade en möjlighet att tjäna stora pengar på bitcoin. I annonsen berättade Leif G W Persson att han blivit rik på det sättet. Det lät så lovande att 70-åringen registrerade sig hos företaget, satsade en stor slant och väntade på den stora vinsten. Som aldrig kom.

Annonsen, som såg så professionell ut, var nämligen bara bluff. Företaget har som sin affärsidé att stjäla bilder på kända personer, fabricera uttalanden som de ska ha gjort och locka intet ont anande offer att sätta in pengar som blufföretaget direkt lägger vantarna på. Upplägget är alltid detsamma: en annons med foto och ett uttalande från en känd person som agerar lockfågel, därefter (om du har klickat och anmält ditt intresse) samtal från en engelsktalande person som uppmanar dig att lämna ut ditt fullständiga namn, personnummer och bankkortsnummer.

Detta är bedrägeri. De artister, politiker, författare med flera som figurerar i liknande annonser på Facebook har inte gett sitt tillstånd. De har aldrig tjänat några pengar på kryptovalutor. Den populäre programledaren Filip Hammar, som figurerat i många annonser av den här typen, har polisanmält de fejkade annonserna och man kan bara hoppas att de får ett slut.

70-åringen, som ville tjäna en slant, blev istället av med 10 000 kr till bedragarligan. Det sved och han säger att han skäms. Därför framträder han inte heller med sitt namn i tidningen. Mannen har efteråt spärrat sitt bankkort, skaffat hemligt telefonnummer och bytt mejladress.

Facebook har en stor skuld här. Det är deras ansvar att inte publicera bedrägliga annonser från blufföretag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar