lördag 3 augusti 2019

Öppna inte för falska kontrollanter

En 27-årig man har dömts till 5 års fängelse för flera fall av bedrägerier, rån och stöld Mannen har  ringt till kvinnor över 90 år gamla och sagt att han ska komma från fastighetsbolaget och inspektera deras brandvarnare. När han sedan kommit in i lägenheten, har han gjort en låtsaskontroll  och därefter lurat sina offer att lämna ifrån sig bankkort och kod. Genom att lägga kvinnans betalkort på sin mobiltelefon fick han det att se ut som en kortbetalning. Därefter har mannen påstått att han måste gå ut till sin bil för att hämta kvitto. Istället har han försvunnit med kortet.

Hur hittade brandvarnarbedragaren sina offer? Det finns tyvärr stora möjligheter att leta fram äldre, skyddslösa personer på nätet, om man som de kriminella ligorna vet hur man gör.

Barn och barnbarn bör varna sina äldre anförvanter att öppna dörren för främlingar. Om någon påstår att hen ringer från ett företag och ska komma för att göra en kontroll i lägenheten, ring direkt till företaget och fråga dig för. Använd då inte uppringningsfunktionen utan slå numret själv.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar