torsdag 1 augusti 2019

Skydda dig med hemligt nummer

Idag läser jag en tidningsnotis som handlar om att fyra äldre personer i Oskarshamnstrakten har förlorat 1,5 miljoner kr till telefonbedragare som ringt upp, påstått sig arbeta på en bank och lurat de gamla att logga in med sitt bank-id. Därefter tömde de alla konton.

Det är lätt att föreställa sig de fyra drabbade som frånstulits sina pengar och orsakats stort psykiskt lidande. Svårt att sova, svårt att sluta gråta.

Telefonbedrägerierna måste få ett slut. Med ett hemligt nummer kan bedragarna inte nå dig. I höstas,  efter att jag hade föreläst i Sollentuna om bedrägerier, träffade jag en kvinna som sa att hon alltid hade haft hemligt telefonnummer och därför hade sluppit att bli uppringd av någon skum person.

Det finns pigga, gamla människor som fortfarande driver ett företag och måste ha kvar sitt telefonnummer för att kunna nås av kunder. Men alla andra kan byta till ett hemligt nummer. Lämna sedan ut det numret till vänner, släktingar och bekanta, alla som du vill ska ringa dig.

Du som har en gammal förälder som börjar bli vag, skydda mamma eller pappa genom att byta till ett hemligt nummer! Du kan fortsätta ringa din gamla darriga mamma men ingen samvetslös bedragare kan göra det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar