torsdag 14 maj 2020

Falska poliser

Varje avbrott i karantäntillvaron är välkommet. Därför var det roligt att möta  två trevliga unga journalister från TV3 som var här i går kväll för att göra en kort intervju. Det gällde en falsk polis som ringt upp och lurat en kvinna att gå in på sitt bankonto med bankdosa eller bankid. Hur kan någon gå på det, var frågan.

Som jag sa i teveinslaget i går vet telefonbedragaren precis vilka knep han (eller hon, men det är oftast en han) ska använda för att få sitt offer att tappa fattningen och sluta tänka rationellt. Mannen påstod sig alltså vara en myndighetsperson, en polis, det inger förtroende. Sedan använder han sig av skrämseltaktik: han säger att kvinnans dotter är svårt skadad i en olycka och ligger på operationsbordet. Vilken förälder blir inte utom sig av att höra något sådant?

Allt kvinnan hade i huvudet var givetvis bilden av den skadade dottern som svävar mellan liv och död och den falske polisen fick vad han ville, kvinnan gick  efter sin bankdosa och loggade in. Hon förmådde inte vara klok och tänka klart.

Blir du uppringd av någon som säger sig vara polis och ber att du identifierar dig med din bankdosa, lägg på. En äkta polis skulle aldrig ringa upp och kräva något sådant.

Eller säg: Får jag be om ditt fullständiga namn och personnummer för jag behöver ringa Polismyndigheten och få din identitet bekräftad? Då är det bedragaren som lägger på. Han inser att loppet är kört.   







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar