söndag 17 maj 2020

Två pandemier som tar liv

Det pågår två pandemier jsut nu. Covid19-pandemin och bedragarpandemin. Båda drabbar främst äldre och båda tar liv. En pensionär som blivit bluffad och förlorat hela sitt sparkapital förlorar också sin hälsa (som redan på grund av åldern kan vara nedsatt): får ångest, det blir svårt att sova, blodtrycket stiger, hjärtat krånglar. Vi kan vara ganska säkra på att i många fall leder svindeln till för tidig död.

I dag har Dagens Nyheter en stor artikel med rubriken "Svenskarna bakom bedrägerifabriken".  Det handlar om svenska kriminella som gått med på att stå som direktörer för bolag som lurar pensionärer över hela världen att investera i luftbolag. Bedragarnas sajter (som har fina namn och ser professionella ut) lockar människor att investera mot löfte om stora, snabba vinster men allt är bluff.

Våra medier har i dag en viktigare roll än någonsin. De ger oss information om coronaviruset och dess härjningar i kroppen, och i landet. Och medierna ger oss viktig upplysning om bedragarbrottsligheten: operatörerna och deras offer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar