lördag 9 maj 2020

Stockholmare riskerar långt fängelsestraff i USA

I går hade Svenska Dagbladet en artikel över sex sidor i sin finansbilaga. "Sebastian från Östermalm pekas ut som storsvindlare" var rubriken. Det handlar om Sebastian Greenwood från Stockholm som gick ekonomilinjen på Östra Real, studerade på universitet i London, kom tillbaka till Stockholm och jobbade med olika projekt som inte bar sig.

I dag sitter Sebastian Greenwood, 43 år, inlåst i Metropolitan Correctional Center  i New York. Han misstänks för att i samarbete med en bulgarisk kvinna ha svindlat massor av människor med hjälp av ett pyramidspel som dragit in 40 miljarder kronor på mindre är tre år. Deras upplägg var att övertala människor att satsa pengar på en påhittad kryptovaluta kallad Onecoin.

Den bulgariska kvinnan Ruja Ignatova har försvunnit, ingen vet vart. Sebastian Greenwood häktades av polis i Thailand. Rättegången mot honom börjar senare i år. Han riskerar att dömas till 20 år  i amerikanskt fängelse. Experter som SvD har talat med bedömer att Onecoin kan vara det största bedrägeriet någonsin med en svensk i huvudrollen.

Lärdom: om någon säger att vi kan göra en liten investering och bli mycket rika, inse att det är en bluff. Varje gång.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar