tisdag 19 maj 2020

Polisrapport för april 2020

Glädjande nog minskade antalet anmälda bedrägerier från mars till april med 5 %. Jämfört med april 2019 var minskningen 11 %. Den totala siffran för april i år var 16571 bedrägeribrott vilket är det lägsta antalet under de senaste 12 månaderna. Så har t ex antalet kortbedrägerier, med eller utan fysiskt kort, minskat under det senaste året. Låt oss hoppas att trenden fortsätter.

Även bedrägerier via social manipulation – d v s att bedragaren skapar en förtroendefull relation med offret som hen sedan utnyttjar – har minskat något. Jämfört med mars månad har antalet  anmälda bedrägerier av den här typen minskat med 16 %.

Tyvärr ligger antalet anmälda romansbedrägerier kvar på samma nivå som tidigare, 60 fall. Det låter kanske inte så mycket, men dessa personer kan ha blivit frånlurade alla sina pengar och deras mentala hälsa kan vara svårt nedsatt. Hela 25 % av alla romansbedrägerier riktar sig mot gamla människor.

Den yngre generationen har ett stort ansvar för att deras äldre och kanske lite sköra anhöriga blir fullt ut informerade om alla faror som lurar på nätet. Föräldrar bör informera sig om ifall deras minderåriga barn har farliga kontakter på nätet. Likaså kan det vara en god idé att vuxna barn försiktigt tar upp med sina gamla föräldrar vilka människor som de mejlar med.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar