lördag 30 november 2019

Att skilja reko killar från bedragare

Romansbedragare drabbar män som kvinnor, homosexuella såväl som heterosexuella. Nyss träffade jag David (som egentligen heter något annat) och han berättade om sina erfarenheter. När han sökte efter en partner på en stor internationell sajt för homosexuella var det en man med bakgrund  i Puerto Rico som han blev intresserad av. Efter att ha mejlat till varandra en tid  krävde David att få samtala med mannen."Jag vill höra din röst".

Mannen ringde upp David som blev säker på sin sak bara efter ha hört den andre säga "Hello!" David hade haft kurskamrater från Nigeria och kände igen sättet att tala. Han avslutade kontakten. Många bedragarligor har sin säte just i Nigeria, enligt svensk polis.

David, som nu var bränd, gjorde nya försök att få en partner via samma dejtingsajt. Det är vanligt att killar presenterar sig med snygga bilder och ofta talar om sin intressanta bakgrund som diplomat, FN-soldat eller framgångsrik ekonom. Tyvärr kan bilden vara stulen liksom profilen.

Så här gjorde David för att skilja agnarna från vetet: han bad den intresserade parten att snabbt skicka en bild med en lapp där det stod skrivet hans eget namn, Davids namn och namnet på dejtingsajten. Visst, det är inte idiotsäkert. Det kan fortfarande var en liga som skickar bilden och en snygg kille får stå modell. Men många bedragare faller bort med den här metoden, säger min bekant som också tipsar om att i samtal ställa många detaljfrågor utifrån den profil som mannen har lämnat. Om det är seriös person, kan han lätt svara på dina frågor.

David vill varna andra för att bli blåst av en romansbedragare. Själv träffade han till slut en kille från West Virginia. Jag får se en bild på vännen: han ger ett ärligt och mysigt och pålitligt intryck.  

torsdag 28 november 2019

Bästa julklappen till mormor

Romansbedragare vänder sig ofta till äldre kvinnor och män och det finns förstås en uträkning med det. Äldre har ofta ett hopsparat kapital. Äldre möter inte så många människor längre. Det händer kanske inte så mycket på dagarna och då kan det kännas spännande att få en ny vän. Det är helt enkelt lättare att få äldre, omedvetna människor på kroken än någon ung som ofta är mer källkritisk.

Helena Rönnblom på Polisens bedrägericentrum har påpekat för mig att det ofta är barn och barnbarn som insisterar på att mormor/farmor ska skaffa Facebook och Instagram men man glömmer tyvärr att utbilda den gamla släktingen i hur nätet fungerar: hur lätt det är att skapa en falsk profil på sociala medier eller en dejtingsida och hur enkelt det är att förfalska en e-postadress.

Yngre människor har en viktig uppgift: att sitta ned med den gamla släktingen framför datorn och berätta hur lätt det är att bli manipulerad på nätet. Berätta att man måste vara misstänksam mot alla som vill ta kontakt och bli ens vän. Visa hur man kontrollerar att en profilbild är äkta och inte stulen från någon på nätet.

Ge din gamla mamma en halvtimmes säkerhetsutbildning i julklapp. Det kan göra stor skillnad. Det kan betyda att hon klarar sig från att bli blåst av en bedragare som lovar kärlek men är ute efter hennes pengar.

Här en en länk med värdefulla råd från Polisen: 
 https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/romansbedrageri/

söndag 24 november 2019

Fall inte i det svarta reaträsket

Den från USA importerade säljdagen Black Friday infaller på fredag. Förra året handlade svenska konsumenter för nästan7 miljarder kronor på Black Friday. Alla kunder hade inte råd med sina inköp och antalet inkassoärenden ökade som en följd av en följd av köpfesten. Organisationen Svensk Handel räknar med att försäljningen den här svarta fredagen kommer att öka med 15 % till drygt 7 miljarder kronor.

Men är det verkligen en köpfest för kunderna?  Nej, det verkar som om den svarta fredagen är en dag för lurendrejerier och Konsumentverket varnar för rea-fusk, det vill säga att butikerna bluffar och höjer priset i förväg för att sedan stryka över det och sätta ett pris som får gälla för reapris.

Under hösten har t ex 16 % av tv-utbudet höjts med 46 % för att sedan åsättas ett "rea-pris" på Black Friday. Det kallas för bluffrea, menar Nicklas Storåker, vd för Pricerunner (Dagens Industri 22 nov.)
Prisjakt.nu granskade förra året 875 000 konsumentartiklar varav 14 % fick högre priser på Black Friday. 

Nyligen har Intersport, Sportamore, Jollyroom och Ur & Penn kritiserats av Konsumentverket för att ha använt sig av vilseledande marknadsföring: deras reapriser har inte inneburit en prissänkning till kunderna. Ur & Penn har till exempel felaktigt påstått att deras priser varit nedsatta med en viss procentsats.

Jollyroom, som säljer barnkläder och barnvagnar på nätet, har använt felaktiga priser och dömts av Patent- och marknadsdomstolen att betala en straffavgift på 1,5 miljoner kronor.

Det finns ingen anledning att lyssna till de falska marknadsförarna och shoppa just på sista fredagen i november. Långt vettigare att handla på Stadsmissionen och Myrorna: inget fulspel och låga priser på återvunna varor året runt. Kunden får varje gång känslan av att ha gjort ett klipp.Vi ses där.





lördag 23 november 2019

Så arbetade telefonbedragarligan


Alla domar är offentliga handlingar. Domarna mot de tre personerna i telefonbedragarligan som jag skrev om nyligen har beteckningen B1447-19. Jag beställde handlingarna från Malmö tingsrätt för att få veta mer om ungdomarna och hur de hade gått till väga.

Ligan bestod av två unga kvinnor och en man:
Natali, 20 år, hemmahörande i Helsingborg. Tidigare ostraffad. Dömdes för 20 tillfällen av grovt bedrägeri, 9 försök till grovt bedrägeri samt ringa narkotikabrott. Natali fick fängelse i 1 år, 2 månader.

Elin, 23 år, hemmahörande i Bålsta. Tidigare ostraffad. Dömdes för 17 tillfällen av grovt bedrägeri, 9 försök till grovt bedrägeri samt ringa narkotikabrott. Elin fick fängelse i 2 år, 8 månader.

Naser, 26 år, hemmahörande i Malmö. Statslös med arabiska som modersmål. Dömdes för 20 tillfällen av grovt bedrägeri, 9 försök till grovt bedrägeri. Naser fick fängelse i 2 år, 2 månader. Han hade ett tidigare utdömt fängelsestraff men var villkorligt frigiven.

De tre försvarsadvokaternas fakturor betalas av staten. Den totala summan uppgår till drygt 1, 5 miljoner kronor. Försvarsadvokat Mats Pennander har gjort osedvanligt många besök hos sin klient Natali, minst en gång per vecka, och hans förundersökningsprotokoll, som omfattar mer än 5 000 sidor, innehåller flera sidor som återkommer på många ställen samt andra sidor som saknar relevant innehåll. Rätten menade att alla tre försvarsadvokaternas anspråk på arvoden stack ut och framstod som höga men ändå ansågs som skäliga utom för Mats Pennander vars anspråk skars ned av rätten. 

Så här gick ligamedlemmarna tillväga: man gjorde en lista på gamla kvinnor och män genom att hämta information från upplysning.se (mot en viss avgift kan man få alla de uppgifter som finns att hämta i folkbokföringsregistret). Kvinnorna har ringt upp dessa äldre personer, påstått sig heta Annika Larsson respektive Lisa Persson och sagt sig ringa från en bank eller kortföretag. Samtalen, som följde ett manus, har ringts från en kolonistuga på Axel Danielssons väg samt från olika lägenheter i Malmö.

Kvinnorna, som båda tidigare arbetat som telefonförsäljare, har gjort gällande att den uppringdes bankkort håller på att missbrukas men nu ska hen få hjälp att stoppa detta. De äldre personerna har förmåtts att gå in på sin bank-id eller bankdosa varpå bedragarna har kunnat länsa deras konton genom att swisha 15 000 kr åt gången till olika målvakter som sedan tagit ut dem i bankomater. Naser anses ha varit kvinnornas uppdragsgivare – han uppges ha kallat dem för sina arbetare – och den styrande i bedrägerierna. Rätten menar att flera andra personer än de tre dömda också har varit delaktiga.

En dotter till en av de bedragna männen uppgav till rätten att hennes gamla far förlorade 100 000  kr till bedragarna och händelsen tog så hårt på honom att han slutade äta och dricka varefter han avled. Sonen till en av de bedragna kvinnorna uppgav att modern blev väldigt förändrad efter händelsen och har utvecklat någon form av förvirringstillstånd. 

Vi kan vara helt säkra på att alla de äldre personerna har mått mycket dåligt efter att ha blivit frånlurade sina pengar. 

Minns: hemligt telefonnummer, som bara du och dina anhöriga känner till, är ett skydd mot hänsynslösa telefonbedragare. 





lördag 16 november 2019

Polisrapport för oktober 2019

Polisens nationella bedrägericenter meddelar att 19 666 bedrägeribrott anmäldes under oktober. Det är ungefär samma siffra som under hela 2019.

Flest bedrägerier skedde i södra Sverige (vad polisen kallar Polisregion Syd) med 219 anmälda bedrägerier per 100 000 invånare. Därnäst kommer Polisregion Stockholm och Polisregion Bergslagen med 213 respektive 212 anmälda bedrägeribrott per 100 000 invånare. Den lägsta siffran svarar Polisregion Nord för (omfattar det mesta av Norrland) med 129 anmälda bedrägerier per 100 000 invånare.

I oktober polisanmäldes 89 romansbedrägerier. Under  2019 har hittills 774 romansbedrägerier anmälts. Hela 81 % av dem hade internationell anknytning: offret har förmåtts skicka pengar till ett annat land och/eller haft kontakter med bedragare i utlandet.

Av alla bedrägerier under oktober hade 40 % internationell anknytning.


Låt inte bedragarna ta hela arvet

Polisens nationella bedrägericenter rapporterar att tre kriminella har dömts av Malmö tingsrätt för bedrägeri mot äldre personer. Under förespegling att de var bankanställda har de ringt upp och förmått sina offer att logga in på internetbanken varefter bedragarna har stulit pengar från deras konton.

De dömda är en 26-årig man från Malmö, en 23-årig kvinna från Bålsta och en 20-årig kvinna från Helsingborg. Via 20 fullbordade bedrägeriförsök i slutet av 2018 och februari 2019  lurade  de tre brottslingarna ifrån sina offer sammanlagt 1,5 miljoner kronor; nio bedrägeriförsök lyckades inte. Huvuddelen av de drabbade pensionärerna bor i trakten av Stockholm och Mölndal.

Under oktober lurades totalt 200 personer runtom i landet på sammanlagt 12 miljoner kronor via telefonbedrägerier (även kallat vishing och social manipulation).

Äldre och funktionsnedsatta (äldre avser här personer över 65 år) är mer utsatta än andra grupper för bedrägerier genom social manipulation, d v s att bedragaren skapar en förtroenderelation med sitt offer som hen sedan utnyttjar.

En särskild form av brott mot äldre är s k barnbarnsbedrägerier: en bedragare ringer upp och utger sig för att vara ett barnbarn som behöver låna pengar till ett brådskande köp. Eftersom hen är förhindrad att komma själv, skickas en kamrat att hämta pengarna.

Låt inte bedragarna ta hela arvet. Ge dina gamla föräldrar hemligt nummer.


tisdag 12 november 2019

Kattfiskaren som inte fick napp

När sol och vår flyttade till nätet och blev en del av den internationella bedrägeribrottsligheten  började det kallas romansbedrägerier, eller romance scams. Ett annat ord för samma brott är catfishing, kattfiske.

 SVT har visat en video med en kvinna som blev kontaktad av en man som rätt snart bad om pengar  men som hon var snabb med att avslöja:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/nar-liselotte-upptackte-romansbedragarens-falla-latsades-hon-bli-lurad

Hör vad bedrägeriexperten Jan Olsson säger om kattfiskarens metoder och varför det är omöjligt att få tillbaka de pengar som man förlorar i ett sådant bedrägeri:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/polisen-jag-har-sett

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/ordet-ozwor-avslojar-bedragarna

Här är min text om romansbedragare och vad du kan göra för att inte åka dit: 

https://www.svt.se/opinion/sa-stoppar-du-romansbedragaren-pa-natet

måndag 11 november 2019

Deepfake som kan skada


Jag såg det med egna ögon, brukar vi säga. Med betydelsen att det vi själva har sett, det måste vara sant. Men vi kan inte längre säga så, för det vi har sett och hört eller läst, kan vara helt och hållet falskt. 

Många olyckliga människor har förlorat massor av pengar till bedragare i bitcoinaffärer efter att har sett annonser med uttalanden från kända personer – som Filip Hammar – om hur mycket pengar de lyckats tjäna på att investera i bitcoin.

Tänk dig då den här annonsen på nätet: du ser och hör Filip Hammar entusiastiskt tala om sin framgångsrika bitcoinaffär. Förmodligen skulle ett sådant reklaminslag vara starkt övertygande och locka ännu fler att vilja investera och tjäna en slant. Det jag hör Filip Hammar berätta – hans ansikte och hans röst – måste ju vara sant, eller hur? Men varning, det kan vara deepfake.

Vi kan lita på att de bedragare som i dag använder sig av kända personer i annonser utan deras medgivande inte kommer att dra sig för att ta till deepfake som uppfanns år 2015. Det är bara fem år sedan. Men metoden att med hjälp av AI skapa någons ansikte samt addera en röst har utvecklats mycket snabbt.

Den teknik som används för att producera deepfake videofilmer med hjälp av Artificial Intelligence kallas Generative Adversarial Network, GAN. Först handlade det enbart om face swapping, det stannade alltså vid att man bytte ut en persons ansikte. I dag kan du visa en människa som inte bara ser ut precis som Boris Johnson utan som också rör sig och talar som Boris Johnson.

Financial Times presenterade deepfake i en lång artikel den 26 oktober och varnar för fenomenet. Deepfake kan användas i bedrägligt syfte. För att vilseleda konsumenter och för att påverka det politiska spelet. Framtiden ser mörk ut.

fredag 8 november 2019

Färre inbrott, fler bedrägerier

Mina grannar har haft inbrott. Tjuvarna har någon gång mellan kl 13 och 18 knackat hål på altandörrens fönsterruta på husets baksida och gått in den vägen. Deras byte blev några gamla smycken och kanske något annat som grannarna inte har hunnit sakna ännu. Polisen har besökt huset  och glasmästaren har satt i en ny ruta. Polisen lämnade över en broschyr med tips på hur man skyddar sig mot tjuvar och grannen gav mig sedan den här länken till en pdf:

https://polisen.se › forebygg_brott › utan_tillfalle_inget_brott_2015

Jag känner med grannarna. Olustigt att få sitt hem genomsökt och bli bestulen. En tröst är att bostadsinbrotten minskar i landet. Under 2015 drabbades Sigtuna kommun av143 bostadsinbrott; förra året hade siffran sjunkit till 85 inbrott.

Istället ökar bedrägeribrottsligheten. Perioden januari t o m augusti i år polisanmäldes 164 000 bedrägeribrott i Sverige. Bara från juli till augusti i år ökade anmälningarna med 15 procent.

Vi ska tänka på att stöldsäkra våra  bostäder. Men vi bör också bedrägerisäkra våra pengar.  Goda råd finns att hämta i  boken "Bara bluff, din överlevnadsguide i en värld där bedragarna blir fler och fler".

Handbok som informerar om bedragarnas metoder och hur du skyddar dig


söndag 3 november 2019

Lojal anställd var storsvindlare

Går det att känna igen en bedragare? Beter de sig på ett särskilt sätt? Flackar med ögonen kanske? Nej, bedragare har inga yttre kännetecken. Eftersom de vet att flacka med ögonen av många ses som ett tecken på att en människa ljuger, tittar de med fast blick i dina ögon och utstrålar hederlighet.

Men han var ju så jättetrevlig, säger människor efter att de har blivit blåsta. Det är klart att bedragaren som du möter är trevlig. Hen skulle ju inte lyckas med sin affärsidé  – att lura av så många människor som möjligt så mycket pengar som möjligt – annars. De otrevliga bedragarna opererar på nätet där de aldrig behöver möta sina offer öga mot öga.

Fallet Britta Nielsen illustrerar hur svårt det är känna igen en bedragare. Hon arbetade som en betrodd anställd på danska socialstyrelsen där hon sedan 1993 dragit stor nytta av en upptäckt hon gjort: det gick att byta ut bidragsmottagarnas kontonummer så att pengar smidigt kunde skjutsas över hennes eget konto.

Britta Nielsen blev påkommen först för drygt ett år sedan; hon blev sjuk och en kollega som vikarierade för henne upptäckte falsarierna. Hon sitter idag inburad i Köpenhamn. Kvinnan är misstänkt för att ha svindlat till sig minst 170 miljoner kronor och rättegången mot henne har börjat.

Den f d handläggaren beskrivs av gamla arbetskamrater som lojal och plikttrogen. För två år sedan fick hon medalj av drottning Margrethe för lång och trogen tjänst. Ingen anade oråd.