söndag 3 november 2019

Lojal anställd var storsvindlare

Går det att känna igen en bedragare? Beter de sig på ett särskilt sätt? Flackar med ögonen kanske? Nej, bedragare har inga yttre kännetecken. Eftersom de vet att flacka med ögonen av många ses som ett tecken på att en människa ljuger, tittar de med fast blick i dina ögon och utstrålar hederlighet.

Men han var ju så jättetrevlig, säger människor efter att de har blivit blåsta. Det är klart att bedragaren som du möter är trevlig. Hen skulle ju inte lyckas med sin affärsidé  – att lura av så många människor som möjligt så mycket pengar som möjligt – annars. De otrevliga bedragarna opererar på nätet där de aldrig behöver möta sina offer öga mot öga.

Fallet Britta Nielsen illustrerar hur svårt det är känna igen en bedragare. Hon arbetade som en betrodd anställd på danska socialstyrelsen där hon sedan 1993 dragit stor nytta av en upptäckt hon gjort: det gick att byta ut bidragsmottagarnas kontonummer så att pengar smidigt kunde skjutsas över hennes eget konto.

Britta Nielsen blev påkommen först för drygt ett år sedan; hon blev sjuk och en kollega som vikarierade för henne upptäckte falsarierna. Hon sitter idag inburad i Köpenhamn. Kvinnan är misstänkt för att ha svindlat till sig minst 170 miljoner kronor och rättegången mot henne har börjat.

Den f d handläggaren beskrivs av gamla arbetskamrater som lojal och plikttrogen. För två år sedan fick hon medalj av drottning Margrethe för lång och trogen tjänst. Ingen anade oråd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar