lördag 23 november 2019

Så arbetade telefonbedragarligan


Alla domar är offentliga handlingar. Domarna mot de tre personerna i telefonbedragarligan som jag skrev om nyligen har beteckningen B1447-19. Jag beställde handlingarna från Malmö tingsrätt för att få veta mer om ungdomarna och hur de hade gått till väga.

Ligan bestod av två unga kvinnor och en man:
Natali, 20 år, hemmahörande i Helsingborg. Tidigare ostraffad. Dömdes för 20 tillfällen av grovt bedrägeri, 9 försök till grovt bedrägeri samt ringa narkotikabrott. Natali fick fängelse i 1 år, 2 månader.

Elin, 23 år, hemmahörande i Bålsta. Tidigare ostraffad. Dömdes för 17 tillfällen av grovt bedrägeri, 9 försök till grovt bedrägeri samt ringa narkotikabrott. Elin fick fängelse i 2 år, 8 månader.

Naser, 26 år, hemmahörande i Malmö. Statslös med arabiska som modersmål. Dömdes för 20 tillfällen av grovt bedrägeri, 9 försök till grovt bedrägeri. Naser fick fängelse i 2 år, 2 månader. Han hade ett tidigare utdömt fängelsestraff men var villkorligt frigiven.

De tre försvarsadvokaternas fakturor betalas av staten. Den totala summan uppgår till drygt 1, 5 miljoner kronor. Försvarsadvokat Mats Pennander har gjort osedvanligt många besök hos sin klient Natali, minst en gång per vecka, och hans förundersökningsprotokoll, som omfattar mer än 5 000 sidor, innehåller flera sidor som återkommer på många ställen samt andra sidor som saknar relevant innehåll. Rätten menade att alla tre försvarsadvokaternas anspråk på arvoden stack ut och framstod som höga men ändå ansågs som skäliga utom för Mats Pennander vars anspråk skars ned av rätten. 

Så här gick ligamedlemmarna tillväga: man gjorde en lista på gamla kvinnor och män genom att hämta information från upplysning.se (mot en viss avgift kan man få alla de uppgifter som finns att hämta i folkbokföringsregistret). Kvinnorna har ringt upp dessa äldre personer, påstått sig heta Annika Larsson respektive Lisa Persson och sagt sig ringa från en bank eller kortföretag. Samtalen, som följde ett manus, har ringts från en kolonistuga på Axel Danielssons väg samt från olika lägenheter i Malmö.

Kvinnorna, som båda tidigare arbetat som telefonförsäljare, har gjort gällande att den uppringdes bankkort håller på att missbrukas men nu ska hen få hjälp att stoppa detta. De äldre personerna har förmåtts att gå in på sin bank-id eller bankdosa varpå bedragarna har kunnat länsa deras konton genom att swisha 15 000 kr åt gången till olika målvakter som sedan tagit ut dem i bankomater. Naser anses ha varit kvinnornas uppdragsgivare – han uppges ha kallat dem för sina arbetare – och den styrande i bedrägerierna. Rätten menar att flera andra personer än de tre dömda också har varit delaktiga.

En dotter till en av de bedragna männen uppgav till rätten att hennes gamla far förlorade 100 000  kr till bedragarna och händelsen tog så hårt på honom att han slutade äta och dricka varefter han avled. Sonen till en av de bedragna kvinnorna uppgav att modern blev väldigt förändrad efter händelsen och har utvecklat någon form av förvirringstillstånd. 

Vi kan vara helt säkra på att alla de äldre personerna har mått mycket dåligt efter att ha blivit frånlurade sina pengar. 

Minns: hemligt telefonnummer, som bara du och dina anhöriga känner till, är ett skydd mot hänsynslösa telefonbedragare. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar