lördag 16 november 2019

Låt inte bedragarna ta hela arvet

Polisens nationella bedrägericenter rapporterar att tre kriminella har dömts av Malmö tingsrätt för bedrägeri mot äldre personer. Under förespegling att de var bankanställda har de ringt upp och förmått sina offer att logga in på internetbanken varefter bedragarna har stulit pengar från deras konton.

De dömda är en 26-årig man från Malmö, en 23-årig kvinna från Bålsta och en 20-årig kvinna från Helsingborg. Via 20 fullbordade bedrägeriförsök i slutet av 2018 och februari 2019  lurade  de tre brottslingarna ifrån sina offer sammanlagt 1,5 miljoner kronor; nio bedrägeriförsök lyckades inte. Huvuddelen av de drabbade pensionärerna bor i trakten av Stockholm och Mölndal.

Under oktober lurades totalt 200 personer runtom i landet på sammanlagt 12 miljoner kronor via telefonbedrägerier (även kallat vishing och social manipulation).

Äldre och funktionsnedsatta (äldre avser här personer över 65 år) är mer utsatta än andra grupper för bedrägerier genom social manipulation, d v s att bedragaren skapar en förtroenderelation med sitt offer som hen sedan utnyttjar.

En särskild form av brott mot äldre är s k barnbarnsbedrägerier: en bedragare ringer upp och utger sig för att vara ett barnbarn som behöver låna pengar till ett brådskande köp. Eftersom hen är förhindrad att komma själv, skickas en kamrat att hämta pengarna.

Låt inte bedragarna ta hela arvet. Ge dina gamla föräldrar hemligt nummer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar