torsdag 28 november 2019

Bästa julklappen till mormor

Romansbedragare vänder sig ofta till äldre kvinnor och män och det finns förstås en uträkning med det. Äldre har ofta ett hopsparat kapital. Äldre möter inte så många människor längre. Det händer kanske inte så mycket på dagarna och då kan det kännas spännande att få en ny vän. Det är helt enkelt lättare att få äldre, omedvetna människor på kroken än någon ung som ofta är mer källkritisk.

Helena Rönnblom på Polisens bedrägericentrum har påpekat för mig att det ofta är barn och barnbarn som insisterar på att mormor/farmor ska skaffa Facebook och Instagram men man glömmer tyvärr att utbilda den gamla släktingen i hur nätet fungerar: hur lätt det är att skapa en falsk profil på sociala medier eller en dejtingsida och hur enkelt det är att förfalska en e-postadress.

Yngre människor har en viktig uppgift: att sitta ned med den gamla släktingen framför datorn och berätta hur lätt det är att bli manipulerad på nätet. Berätta att man måste vara misstänksam mot alla som vill ta kontakt och bli ens vän. Visa hur man kontrollerar att en profilbild är äkta och inte stulen från någon på nätet.

Ge din gamla mamma en halvtimmes säkerhetsutbildning i julklapp. Det kan göra stor skillnad. Det kan betyda att hon klarar sig från att bli blåst av en bedragare som lovar kärlek men är ute efter hennes pengar.

Här en en länk med värdefulla råd från Polisen: 
 https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/romansbedrageri/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar