torsdag 18 juli 2019

Appar att akta sig för

De finns så många roliga appar att installera på sin smartphone. Appar som räknar dina steg, för statistik över din träning, mäter din sömn och din sömnkvalitet, föreslår hälsosamma recept med mera.

Men det gäller att se upp. Nyss läste jag (DN 14 juli 2019) om träningsappar som samlar känslig  persondata. Den som använder någon av de tio populäraste träningsapparna till Android-tlefoner riskerar att få sina lösenord och kortnummer stulna samtidigt som virus- och spionprogram installeras på.  Detta visar en studie som gjorts vid Karlstads universitet i samarbete med Johan  Wolfgang Goethe-institutet i Frankfurt. Forskarna såg att apparna, även när de inte användes, hämtade kontaktlistor och telefonloggar. Uppgifter som sedan kan säljas till hugade köpare.

Svenska Dagbladet idag varnar för Faceapp som ägs av ett ryskt företag. Det är en app som som tillåter användaren att simulera hur hen ser ut som gammal. En rolig grej. Bara det att appen sedan kan använda och dela dina bilder och din information för all framtid och i vilka länder som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar