fredag 26 juli 2019

Slösaktiga politiker

Francois de Rugy, fransk minister för ekologisk och solidarisk omställning, avgick nyss efter att ha blivit anklagad för att ha låtit skattebetalarna punga ut när han bjöd vännerna på hummerfester med årgångsviner och för lyxrenovering av sin ministerlägenhet. Dessutom har han bott i en lägenhet   som var vikt för hyresgäster med svag ekonomi.

Sara Netanayahu, hustru till den israeliske primärministern, blev i förra veckan dömd till ett drygt  bötesstraff för att ha missbrukat skattebetalarnas pengar som hon använt till att köpa lyxig hämtmat och dyra cateringmåltider.

Paret Netanayahu är duktiga på att göra av med pengar. Skattebetalarnas pengar. För att flyga  till begravningen av Margaret Thatcher krävde paret att deras plan skulle förses med ett sovrum. Det kostade 83 000 pund, meddelar Financial Times (23 juni 2019). Flygresan till London tog fem timmar.

Pistageglass är Benjamin Netanayahus favoritdessert och den bästa, menar han, görs i Jerusalem.  Skattebetalarnas kostnad för att han ständigt ska vara försedd med pistageglass har uppgått till omkring 2700 dollar om året.

En kommer osökt att tänka på Imelda Marcos, f d first lady i Filippinerna. En dam med dyra vanor som lämnade efter sig 15 minkpälsar, 508 festklänningar, 888 handväskor och 3 000 par skor när hon flydde palatset år 1986.

År 2015 krävde Benjamin Netanayahu 1 600 dollar för frisörkostnader i samband med ett besök i den amerikanska  kongressen samt 1 750 dollar för betalning till en sminkör med uppgift att piffa till premiärministern under det fem dagar långa besöket. I dag står Benjamin Netanayahu misstänkt för korruption och riskerar fängelsestraff.

Baron Black of Crossharbour, född i Kanada, dömdes år 2007 i USA för fyra fall av bedrägerier till 42 års fängelse. I maj rentvådde och frigav Trump honom. Men så hade också Black skrivit en bok som kom förra året: Donald Trump, a president like no other.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar