tisdag 2 juli 2019

Unga varnas för kreditupplysningsbedrägerier

Ofta är det äldre människor som blir bluffade av förslagna bedragare men unga löper också stor risk.

Snart ska tusentals unga människor börja studera på högskolan och måste ha en bostad. Polisens nationella bedrägericenter har sett att dessa ungdomar kan utsättas för kreditupplysningsbedrägerier. Det går till så att du blir kontaktad via Messenger av en uthyrare som påstår att han behöver ta en kreditupplysning på dig och därför måste få dina personuppgifter och namn på din bank.

Efter en stund blir du uppmanad att logga in med ditt bank-id på en länk som uthyraren har skickat dig. Han uppger att han står för kostnaden för kreditupplysningen och kommer att swisha över den summan till dig.

I nästa steg uppger uthyraren att han av misstag skickat 5 000 eller 10 000 kr  istället för 50 eller 100 kr och ber dig swisha tillbaka mellanskillnaden.

Du ser att det gjorts en insättning på 5 000 eller 10 000 kr och swishar snällt tillbaka pengar. Men vad som i själva verket har hänt är att uthyraren har blivit insläppt via ditt bank-id och flyttat pengar mellan dina konton.  Du har blivit bluffad.


När någon vill ta en kreditupplysning på oss krävs varken att vi legitimerar oss elektroniskt eller betalar något. Den som begär kreditupplysningen betalar alltid till företaget ifråga via en faktura.

Minns: logga aldrig in på ditt bank-id på uppmaning av någon annan. 

Handbok som informerar om hur vi minskar risken för att bli bluffad och bedragen





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar