måndag 1 juli 2019

Snabba betalningar ökar risken för bedrägerier

 Att swisha går snabbt. Att betala för en bil, en båt eller ett hus via sin internetbank tar omkring två dagar. Riksbankens betalningssystem, som hanterar bankernas överföringar av pengar, fungerar inte snabbare än så.

Det ska bli ändring på det. Om två år tänker Riksbanken införa ett nytt betalningssystem som kallas TIPS, (Target Instant Payment Settlement) och möjliggör blixtsnabba betalningar från bank till bank och från land till land.

Det låter kanske bra. Men, som Lovisa Eklund påpekar i Svenska  Dagbladet i dag, medför detta omedelbara betalningssystem stora risker. Här kan bedragare se en ny möjlighet. När pengarna omedelbart går iväg finns ingen möjlighet för den som blivit bluffad att ångra sig.

Vi kan bara hoppas att bankerna installerar ett bättre säkerhetssystem än det man använder i dag (och möjliggör telefonbedrägerier genom att en kriminell person kan knappa sig på mitt konto i internetbanken från en annan dator). Ett är säkert: vi kommer alla att behöva vara ännu mer på vår vakt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar